Elke vorm van werkloosheid is maatschappelijk negatief maar jeugdwerkloosheid is dat in overtreffende trap. In gans de eurozone zitten dezer 3,6 miljoen jongeren zonder job, of 24% van deze leeftijdsgroep. Spanje en Griekenland steken er met een jeugdwerkloosheid van 55% tot 60% echt boven uit maar landen als Italië (39%), Portugal (39%) en Frankrijk (27%) zijn er ook bijzonder erg aan toe. Enkel Duitsland (8%)en Nederland en Oostenrijk (elk 10%) halen nog cijfers die binnen het maatschappelijk aanvaardbare vallen.

België kampt met een jeugdwerkloosheidsgraad van net geen 20%, volgens Eurostat 19,6% om juist te zijn. De regering wil daar iets aan doen, net als Groen! die met hun Tandem-initiatief uitpakken. Prima, al die aandacht maar de pijlen worden toch verkeerd afgeschoten. Het is namelijk fout om jeugdwerkloosheid als een specifiek probleem te beschouwen. Er zijn specifieke aspecten aan jeugdwerkloosheid maar het essentiële punt is dat de jongeren de voornaamste slachtoffers zijn van een slecht werkende arbeidsmarkt zijn. Eerst moet de algemene problematiek aangepakt worden, dan (of gelijktijdig) de specifieke. Enkel de specifieke problematiek aanpakken, leidt tot niets, integendeel zelfs.

De meest voorkomende fout bij het inschatten van de tewerkstellingskansen voor jongeren bestaat erin te denken dat er een herverdeling tussen oud en jong moet komen. Dit punt is de hoeksteen van Tandem. Uiteraard moet er mee rekening gehouden worden dat oudere werknemers graag iets minder lang (en hard) werken maar dit aspect mag je niet mengen met de jobcreatie voor jongeren.

Wat merken we immers? Dat landen met een hoge graad van tewerkstelling van jongeren ook een hogere tewerkstellingsgraad van ouderen zien (zie bijgaande grafiek).

Tussen oud en jong is het dus geen kwestie van "of, of" maar wel van "en, en". We moeten onze arbeidsmarkt grondig hervormen zodanig dat er globaal meer jobs beschikbaar komen. Ouderen moeten niet de plaats ruimen voor jongeren. Beide groepen moeten tezamen aan de slag, en dat kan ook.

Elke vorm van werkloosheid is maatschappelijk negatief maar jeugdwerkloosheid is dat in overtreffende trap. In gans de eurozone zitten dezer 3,6 miljoen jongeren zonder job, of 24% van deze leeftijdsgroep. Spanje en Griekenland steken er met een jeugdwerkloosheid van 55% tot 60% echt boven uit maar landen als Italië (39%), Portugal (39%) en Frankrijk (27%) zijn er ook bijzonder erg aan toe. Enkel Duitsland (8%)en Nederland en Oostenrijk (elk 10%) halen nog cijfers die binnen het maatschappelijk aanvaardbare vallen. België kampt met een jeugdwerkloosheidsgraad van net geen 20%, volgens Eurostat 19,6% om juist te zijn. De regering wil daar iets aan doen, net als Groen! die met hun Tandem-initiatief uitpakken. Prima, al die aandacht maar de pijlen worden toch verkeerd afgeschoten. Het is namelijk fout om jeugdwerkloosheid als een specifiek probleem te beschouwen. Er zijn specifieke aspecten aan jeugdwerkloosheid maar het essentiële punt is dat de jongeren de voornaamste slachtoffers zijn van een slecht werkende arbeidsmarkt zijn. Eerst moet de algemene problematiek aangepakt worden, dan (of gelijktijdig) de specifieke. Enkel de specifieke problematiek aanpakken, leidt tot niets, integendeel zelfs. De meest voorkomende fout bij het inschatten van de tewerkstellingskansen voor jongeren bestaat erin te denken dat er een herverdeling tussen oud en jong moet komen. Dit punt is de hoeksteen van Tandem. Uiteraard moet er mee rekening gehouden worden dat oudere werknemers graag iets minder lang (en hard) werken maar dit aspect mag je niet mengen met de jobcreatie voor jongeren. Wat merken we immers? Dat landen met een hoge graad van tewerkstelling van jongeren ook een hogere tewerkstellingsgraad van ouderen zien (zie bijgaande grafiek). Tussen oud en jong is het dus geen kwestie van "of, of" maar wel van "en, en". We moeten onze arbeidsmarkt grondig hervormen zodanig dat er globaal meer jobs beschikbaar komen. Ouderen moeten niet de plaats ruimen voor jongeren. Beide groepen moeten tezamen aan de slag, en dat kan ook.