Jeff Bezos wil in juli eerste toeristen naar ruimte brengen

De binnenkant van de Crew Capsule. © reuters

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Jeff Bezos, wil op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte brengen.

Het is de bedoeling dat zij naar een hoogte van ruim 100 kilometer vliegen. Daar zijn ze een paar minuten gewichtloos en zien ze de kromming van de Aarde. Daarna keert het tuig met zijn passagiers naar de begane grond terug. Het ruimtetuig gaat niet hoog en niet snel genoeg om in een baan rond onze planeet te komen.

Het ongeveer twintig jaar geleden gestichte Blue Origin heeft de plannen woensdag naar buiten gebracht. Het ruimtetuig heet New Shepard. Aan boord is plek voor zes betalende reizigers.

De prijs van een vlucht is niet bekendgemaakt, maar een ticket zou enkele honderdduizenden euro kosten.

Bezos, de rijkste mens ter wereld, is vooral bekend als oprichter van Amazon. Sedert woensdag kan men bieden voor de trip van ongeveer tien minuten. Blue Origin zal de winnaars op 12 juni bekendmaken.

Concurrent SpaceX van zakenman Elon Musk (PayPal, Tesla) brengt al beroepsastronauten naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Later dit jaar wil hij een paar burgers een kans geven om naar de ruimte te gaan. Musk wil over een paar jaar een Japanse zakenman een rondje rond de Maan laten vliegen.

Bovendien moet SpaceX over een paar jaar astronauten op de Maan zetten en ze veilig terug naar de Aarde brengen. Musk kreeg die miljardenopdracht van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. Concurrent Blue Origin, die naast de order greep, vecht het besluit aan.

Een ander ruimtevaartbedrijf, Virgin Galactic van Richard Branson, wil dit of volgend jaar ook de eerste mensen naar de ruimte laten reizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content