Enorme komeetinslagen, gigantische zonnevlammen of uiterst krachtige bundels van gammastralen zouden het einde kunnen betekenen, niet alleen van ons trouwens, maar van alle leven op aarde. Zulke gebeurtenissen zijn echter zo zeldzaam dat de statistische kans dat er de eerstvolgende 100.000 jaar iets van die strekking gebeurt, als zo goed als nul moet worden beschouwd.
We zijn de enige soort die technieken ontwikkeld heeft waarmee ze zichzelf om zeep kan helpen: nucleaire en biologische massavernietigingswapens, maar eventueel ook een uit de hand gelopen biotechnologisch experiment. Desondanks houden velen zich voor dat als gevolg van de globalisering en verregaande diplomatieke en sociale druk de kans klein is dat het ooit zover zal komen.
De kans wordt gering geacht dat een dodelijk virus de mensheid zou kunnen uitroeien. De Spaanse griep van 1918 doodde ‘slechts’ 6 procent van de wereldbevolking. Een echt gevaarlijk virus dat de mensheid aanvalt, zou miljoenen slachtoffers kunnen maken, maar dat het onze soort zou uitroeien wordt onwaarschijnlijk geacht. Daarvoor zijn we te talrijk geworden.
De laatste vulkaanuitbarsting met langdurige globale effecten dateert van 74.000 jaar geleden, toen de Toba op het huidige Sumatra ontplofte. Dat moet zeker een invloed gehad hebben op de mensen die toen leefden. De kans op een vergelijkbare uitbarsting de volgende 100.000 jaar wordt op 10 tot 20 procent geraamd (maar dat sluit natuurlijk niet uit dat het volgende week zal gebeuren).