
Hoe werkt elektronisch toezicht via enkelband?
Elektronisch toezicht door middel van een enkelband is een alternatieve manier om een gevangenisstraf uit te voeren.
Bij een veroordeling tot een gevangenisstraf van langer dan drie jaar, kan de strafuitvoeringsrechtbank elektronisch toezicht toekennen. Dat betekent dat de rest van de gevangenisstraf wordt doorgebracht met een enkelband buiten de gevangenis.
Bij een gevangenisstraf van drie jaar of korter, beslist de gevangenisdirecteur indien onder elektronisch toezicht een straf kan worden uitgezeten. In dat geval kan de volledige gevangenisstraf buiten de gevangenis worden doorgebracht via elektronisch toezicht.
De strafuitvoeringsrechtbank of de gevangenisdirecteur vraagt vooraf aan het justitiehuis om een maatschappelijke enquête uit te voeren. De justitieassistent gaat langs op de plaats waar de gevangene tijdens het elektronisch toezicht wil verblijven. Hij vraagt onder andere het akkoord van de personen waarmee wordt samen geleefd en gaat na of het technisch mogelijk is om een bewakingsbox te installeren.
Voorwaarden
De enkelband zendt via die bewakingsbox een signaal naar een centrale computer die registreert of men al dan niet thuis is. Het Nationaal centrum voor elektronisch toezicht volgt die gegevens dan op.
Aan de maatregel zijn ook een aantal voorwaarden verbonden, bijvoorbeeld een opleiding of therapie volgen, werken of werk zoeken. Eén van de voorwaarden is dat men wordt opgevolgd door een justitieassistent.
Op 1 maart 2012 waren er 987 gedetineerden met een enkelband: 925 mannen en 62 vrouwen. (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier