"Muziek verenigt", zei de voorzitter van de Koninklijke Harmonie Verbroedering uit Mariekerke op het apertiefconcert vorige zondag in mijn dorp Weert. Dat dorp(je), bijzonder groen deel van een grote florerende gemeente in het Scheldeland, telt volgens de pastoor 4OO "zielen". Van die 400 mensen - met of zonder ziel - zat er toch wel bijna 1 op 2 vorige zondag onder een tent te luisteren naar de aanstekelijke muziek van de harmonie.
Dat aperitiefconcert is één van de zaken die op het programma staan in de "kermis"week. Een manier om de mensen "uit hun kot" te lokken. Het werkt, want het eerste jaar waren er een paar tientallen dorpsbewoners, vorig jaar wat meer en nu was het volle bak én vreselijk plezant.
Het herontwaken van het gemeenschapsleven in dat dorp kwam er niet vanzelf. Het is de verdienste van een aantal zeer gedreven mensen. Maar het resultaat straalt af op veel van die 400 bewoners van amper zes straten.
Het is een beetje hetzelfde als die Franse olifant die in het grote Antwerpen rondwaarde. Maar dan ook een beetje omgekeerd. Kleine cultuur waar de intellectueel soms zijn neus voor ophaalt. Maar als hij zich overgeeft aan het plezier ervaart hij (of zij) er het heilzame effect van. En deugd dat het doet, ik kan het u niet vertellen...

Het geschetter van zo'n big band tovert een lach op de mensen hun gezicht, doet ze met elkaar praten, samen een pint drinken, brengt ze aan het dansen. Het plezier van de muzikanten straalt af op het publiek.
Aanstekelijke vrolijkheid, een babbel, een vleugje ontroering en sentiment. Amusement zonder kapsones, geen beter middel tegen de verzuring!

"Muziek verenigt", zei de voorzitter van de Koninklijke Harmonie Verbroedering uit Mariekerke op het apertiefconcert vorige zondag in mijn dorp Weert. Dat dorp(je), bijzonder groen deel van een grote florerende gemeente in het Scheldeland, telt volgens de pastoor 4OO "zielen". Van die 400 mensen - met of zonder ziel - zat er toch wel bijna 1 op 2 vorige zondag onder een tent te luisteren naar de aanstekelijke muziek van de harmonie. Dat aperitiefconcert is één van de zaken die op het programma staan in de "kermis"week. Een manier om de mensen "uit hun kot" te lokken. Het werkt, want het eerste jaar waren er een paar tientallen dorpsbewoners, vorig jaar wat meer en nu was het volle bak én vreselijk plezant. Het herontwaken van het gemeenschapsleven in dat dorp kwam er niet vanzelf. Het is de verdienste van een aantal zeer gedreven mensen. Maar het resultaat straalt af op veel van die 400 bewoners van amper zes straten.Het is een beetje hetzelfde als die Franse olifant die in het grote Antwerpen rondwaarde. Maar dan ook een beetje omgekeerd. Kleine cultuur waar de intellectueel soms zijn neus voor ophaalt. Maar als hij zich overgeeft aan het plezier ervaart hij (of zij) er het heilzame effect van. En deugd dat het doet, ik kan het u niet vertellen...Het geschetter van zo'n big band tovert een lach op de mensen hun gezicht, doet ze met elkaar praten, samen een pint drinken, brengt ze aan het dansen. Het plezier van de muzikanten straalt af op het publiek.Aanstekelijke vrolijkheid, een babbel, een vleugje ontroering en sentiment. Amusement zonder kapsones, geen beter middel tegen de verzuring!