Zwanger én zorgeloos op reis? Volg deze tips

Zwanger op reis © Istock

Nog even zorgeloos ertussenuit. Dat kan perfect als je zwanger bent, zolang je met enkele zaken rekening houdt.

De meest ideale periode van de zwangerschap om te reizen situeert zich ongeveer tussen 16 en 28 weken. Professor Fons van Gompel, hoofdarts van de reiskliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, verduidelijkt.

Helaas leeft nog vaak de misvatting dat zwangerschap en vaccinaties niet samengaan

‘Reizen verhoogt de kans op een miskraam niet, maar een eventuele bloeding bij een miskraam moet ook op reis goed opgevangen kunnen worden. En dat is niet altijd vanzelfsprekend bij een verre reis of een verblijf in een erg afgelegen gebied. Na het eerste zwangerschapstrimester is de kans op een miskraam verminderd. Ook de typische ochtendmisselijkheid, waarmee veel zwangere vrouwen af te rekenen krijgen, is dan vaak al van de baan.

‘Ga bij het afsluiten van een reisverzekering na voor welke medische problemen die met een zwangerschap verband houden ze geldt. En informeer je bij de huis- of reisarts over vaccinaties.

‘Helaas leeft nog vaak de misvatting dat zwangerschap en vaccinaties niet samengaan’, vertelt Van Gompel. ‘Terwijl heel wat vaccins veilig aan zwangeren kunnen worden toegediend.’

Een vliegtuig is een prettig vervoersmiddel als je zwanger bent. Je kunt je reistijd beperken en je hebt altijd een toilet in de buurt. De keerzijde is wel dat je tijdens de vlucht weinig bewegingsvrijheid hebt, terwijl regelmatig je benen strekken wel belangrijk is. En al zeker voor een zwangere vrouw die bij lang stilzitten gemakkelijker bloedklontertjes (trombose) in de benen vormt. Die bloedklontertjes kunnen bloedvaten in de benen of elders in het lichaam, bijvoorbeeld in de longen, verstoppen.

Draag losse kledij en gemakkelijke, ruime schoenen of pantoffels. Beweeg (al zittend) elk halfuur met gestrekte benen de voeten op en neer (dus afwisselend richting scheenbeen en richting voetzool). Maak om het uur een ‘kleine wandeling’ in de vliegtuiggang (wees voorzichtig, want als zwangere vrouw verlies je gemakkelijker je evenwicht). Drink regelmatig en veel. Draag elastische steunkousen als je al eerder een trombose had of spataders hebt.

Word je toch door diarree geplaagd, neem dan zeker voldoende vocht, zout en suiker in

Volgens internationale regels mag een zwangere vrouw na 32 weken geen intercontinentale vluchten meer nemen en na 36 weken geen enkele vlucht meer. Check echter altijd de specifieke voorschriften van de maatschappij waarmee je vliegt. Vraag ook na vanaf wanneer je een doktersattest met de vermoedelijke bevallingsdatum moet kunnen voorleggen.

Van reizigersdiarree blijf je beter gespaard. En zeker als je risico op uitdroging al verhoogd is door zwangerschapsbraken en/of reisziekte. Hygiënische maatregelen omtrent eten en drinken zijn dus een must. ‘Word je toch door diarree geplaagd, neem dan zeker voldoende vocht, zout en suiker in’, adviseert Van Gompel.

Was veelvuldig je handen, zeker voor elke maaltijd en na elk toiletbezoek. Drink water uit flessen. Vermijd kraantjeswater, ijsblokjes en het inslikken van zwembadwater. Eet geen ongewassen fruit of groente, of nog beter: boil it, cook it, peel it or forget it! Vlees en vis moeten doorbakken of voldoende gekookt zijn. Vermijd producten op basis van ongekookte of niet-gepasteuriseerde melk, zoals roomijs en pudding.

Nog enkele laatste tips die een domper op de vakantievreugde kunnen voorkomen? ‘Op reis gaan veel mensen ’s avonds wat later en copieuzer dan gewoonlijk eten. Dat kan vrouwen die door hun zwangerschap al wat gevoeliger voor reflux zijn zuur opbreken. Houd er ook rekening mee dat de pigmentatie van je huid tijdens je zwangerschap verandert, waardoor veel zon je huid kan ontsieren met pigmentvlekken, het zogenaamde zwangerschapsmasker. Een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor mag dus zeker niet in je reiskoffer ontbreken als je naar zonnige oorden vertrekt.’ (An Swerts)

Bron: Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content