Franse onderzoekers van het Institut Pasteur in Parijs beschrijven in de onlineversie van het vakblad PLOS ONE aan de hand van microscopische video's hoe muggen zich voeden met bloed van een verdoofde muis.

Ze ontdekten dat wanneer een mug bijt, ze met haar lange naaldachtige snuit onder de huid op zoek gaat naar een bloedvat, soms verschillende minuten lang. Muggen drinken gemiddeld vier minuten. Maar verrassend genoeg bleek de helft van de muggen die door de onderzoekers werden getest er niet in te slagen om succesvol bloed te zuigen.

Bedoeling van het onderzoek, geleid door Valerie Choumet, was om te visualiseren hoe malariamuggen ziektes doorgeven en om de verspreiding van malaria tegen te gaan. 'We wilden weten of muggen zich anders gedragen wanneer ze dieren bijten die immuun zijn tegen hun speeksel', zegt Choumet.

Daarom werden de muizen gevaccineerd met antilichamen die het speeksel van een mug herkennen. De wetenschappers ontdekten dat die antilichamen inderdaad reageren met het speeksel tijdens een beet, maar het verhinderde de mug niet om bloed te zuigen. (TE)

Franse onderzoekers van het Institut Pasteur in Parijs beschrijven in de onlineversie van het vakblad PLOS ONE aan de hand van microscopische video's hoe muggen zich voeden met bloed van een verdoofde muis. Ze ontdekten dat wanneer een mug bijt, ze met haar lange naaldachtige snuit onder de huid op zoek gaat naar een bloedvat, soms verschillende minuten lang. Muggen drinken gemiddeld vier minuten. Maar verrassend genoeg bleek de helft van de muggen die door de onderzoekers werden getest er niet in te slagen om succesvol bloed te zuigen. Bedoeling van het onderzoek, geleid door Valerie Choumet, was om te visualiseren hoe malariamuggen ziektes doorgeven en om de verspreiding van malaria tegen te gaan. 'We wilden weten of muggen zich anders gedragen wanneer ze dieren bijten die immuun zijn tegen hun speeksel', zegt Choumet. Daarom werden de muizen gevaccineerd met antilichamen die het speeksel van een mug herkennen. De wetenschappers ontdekten dat die antilichamen inderdaad reageren met het speeksel tijdens een beet, maar het verhinderde de mug niet om bloed te zuigen. (TE)