1. Proper is beter

Omdat er heel wat micro-organismen in de grond, het water, op dieren en uitwerpselen en handen zitten, is hygiëne dé eerste maatregel.

- Was je handen voor, tijdens en na het eten en vooral na ieder toiletbezoek.

- Maak de oppervlakken waar je eten maakt schoon, net zoals alle materiaal dat je daarbij gebruikt.

- Houd dieren en insecten op een afstand.

2. Rauwe en gekookte voeding scheiden

Sommige rauwe voedingsmiddelen bevatten ziekteverwekkende kiemen. Als je ze bij het 'koken' direct of indirect in contact (via hetzelfde werkoppervlak of mes) brengt met andere voedingsmiddelen, rauw of niet, dan bevorder je de overdracht van kiemen.

- Bewaar rauwe vis, vlees of gevogelte apart van andere voedingsmiddelen.

- Maak al het materiaal dat je gebruikt om vlees en vis te snijden grondig schoon alvorens je het ergens anders voor gebruikt.

- Bewaar voedingsmiddelen in gesloten verpakkingen of dozen.

3. Koken en bakken volgens de regels van de kunst

Heel wat ziekteverwekkende kiemen gaan dood bij het koken, bakken of braden.

- Bereid vis en vlees zoals het hoort, dien het nooit roze op en wees ook voorzichtig met eieren.

- Laat soep en ragout altijd doorkoken.

- Warm eerder gebakken voedingsmiddelen goed op voor je ze eet of opdient.

4. Temperatuur in de gaten houden

Op kamertemperatuur vermenigvuldigen micro-organismen zich ontzettend snel. Op veel lagere (minder dan 5°C) of veel hogere (meer dan 60°C) temperatuur vertraagt de vermenigvuldiging bij de meeste micro-organismen aanzienlijk.

- Bewaar bereide voeding nooit langer dan een uur op kamertemperatuur. Wees extra voorzichtig bij een buffet, zeker als dat in de zon staat.

- Probeer je boodschappen zo te doen dat je na afloop zo snel mogelijk naar huis kunt gaan om de nodige etenswaren in de koelkast te zetten.

- Plaats bereide voeding en bederfelijke eetwaren zo snel mogelijk na de bereiding terug in de koelkast.

- Houd warm eten warm tot je het opdient (+60°C).

- Houd de temperatuur in de koelkast in de gaten; die moet lager zijn dan 7°C. In de diepvries moet de temperatuur lager zijn dan -18°C.

- Ontdooi diepgevroren voedingswaren niet op kamertemperatuur. Doe ze in de microgolfoven of leg ze een dag op voorhand in de ijskast.

- Bewaar voedingsmiddelen niet te lang, ook niet als ze fris bewaard worden, en respecteer altijd de vervaldatum 'Ten minste houdbaar tot...'

5. Veel water en veilige producten

- Ook water, ijsblokjes en plukverse voedingsmiddelen kunnen chemische substanties bevatten.

- Was fruit en groenten voor consumptie, vooral als ze rauw gegeten worden.

- Gebruik leidingwater, geen regenwater om je groenten schoon te maken.

- Eet geen voedingswaren waarvan de vervaldatum overschreden werd.

- Geef de voorkeur aan verse 'gezonde' voedingswaren.

- Voedingsmiddelen met een verhoogd risico zoals filet americain of rauwe melk geef je liever niet aan gevoelige personen (kinderen, oudere mensen, zieke mensen).

Carine Maillard en Marleen Finoulst

1. Proper is beterOmdat er heel wat micro-organismen in de grond, het water, op dieren en uitwerpselen en handen zitten, is hygiëne dé eerste maatregel.- Was je handen voor, tijdens en na het eten en vooral na ieder toiletbezoek.- Maak de oppervlakken waar je eten maakt schoon, net zoals alle materiaal dat je daarbij gebruikt.- Houd dieren en insecten op een afstand.2. Rauwe en gekookte voeding scheidenSommige rauwe voedingsmiddelen bevatten ziekteverwekkende kiemen. Als je ze bij het 'koken' direct of indirect in contact (via hetzelfde werkoppervlak of mes) brengt met andere voedingsmiddelen, rauw of niet, dan bevorder je de overdracht van kiemen.- Bewaar rauwe vis, vlees of gevogelte apart van andere voedingsmiddelen.- Maak al het materiaal dat je gebruikt om vlees en vis te snijden grondig schoon alvorens je het ergens anders voor gebruikt.- Bewaar voedingsmiddelen in gesloten verpakkingen of dozen.3. Koken en bakken volgens de regels van de kunstHeel wat ziekteverwekkende kiemen gaan dood bij het koken, bakken of braden.- Bereid vis en vlees zoals het hoort, dien het nooit roze op en wees ook voorzichtig met eieren.- Laat soep en ragout altijd doorkoken.- Warm eerder gebakken voedingsmiddelen goed op voor je ze eet of opdient.4. Temperatuur in de gaten houdenOp kamertemperatuur vermenigvuldigen micro-organismen zich ontzettend snel. Op veel lagere (minder dan 5°C) of veel hogere (meer dan 60°C) temperatuur vertraagt de vermenigvuldiging bij de meeste micro-organismen aanzienlijk.- Bewaar bereide voeding nooit langer dan een uur op kamertemperatuur. Wees extra voorzichtig bij een buffet, zeker als dat in de zon staat.- Probeer je boodschappen zo te doen dat je na afloop zo snel mogelijk naar huis kunt gaan om de nodige etenswaren in de koelkast te zetten.- Plaats bereide voeding en bederfelijke eetwaren zo snel mogelijk na de bereiding terug in de koelkast.- Houd warm eten warm tot je het opdient (+60°C).- Houd de temperatuur in de koelkast in de gaten; die moet lager zijn dan 7°C. In de diepvries moet de temperatuur lager zijn dan -18°C.- Ontdooi diepgevroren voedingswaren niet op kamertemperatuur. Doe ze in de microgolfoven of leg ze een dag op voorhand in de ijskast.- Bewaar voedingsmiddelen niet te lang, ook niet als ze fris bewaard worden, en respecteer altijd de vervaldatum 'Ten minste houdbaar tot...'5. Veel water en veilige producten- Ook water, ijsblokjes en plukverse voedingsmiddelen kunnen chemische substanties bevatten.- Was fruit en groenten voor consumptie, vooral als ze rauw gegeten worden.- Gebruik leidingwater, geen regenwater om je groenten schoon te maken.- Eet geen voedingswaren waarvan de vervaldatum overschreden werd.- Geef de voorkeur aan verse 'gezonde' voedingswaren.- Voedingsmiddelen met een verhoogd risico zoals filet americain of rauwe melk geef je liever niet aan gevoelige personen (kinderen, oudere mensen, zieke mensen).Carine Maillard en Marleen Finoulst