De bestrijding van de zika-epidemie, die momenteel woedt in Latijns-Amerika, wordt een werk van lange adem. Dat heeft de algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Margaret Chan, verklaard in Brazilië, het zwaarst getroffen land.

Volgens Chan zal de crisis mogelijk nog erger worden voor er beterschap in zicht is, aldus Chan, die meent dat de zikacrisis een grotere bedreiging vormt dan elke andere recente epidemie. Ebola en SARS waren dan misschien wel dodelijker dan zika, maar die ziektes kwamen respectievelijk slechts voor in negen en 26 landen, terwijl zika al is gespot in bijna 50 landen.

"Het zikavirus is zeer ingewikkeld, zeer hardnekkig, zeer moeilijk, net als de mug Aedes aegypte", die het virus verspreidt, zie Chan na een ontmoeting met de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff. "We hebben lessen geleerd uit de dengue- en chikungunyavirussen, en we weten dat we ons moeten verwachten aan meer besmettingen en dat we nog een lange weg moeten afleggen."

In Brazilië zijn al meer dan 1,5 miljoen zikabesmettingen geregistreerd. De WHO verwacht een "explosieve" verspreiding in Latijns-Amerika, met 3 tot 4 miljoen besmettingen dit jaar.

Het virus wordt in verband gebracht met microcefalie, een aandoening waarbij baby's geboren worden met een te kleine schedel, met hersenaandoeningen tot gevolg. Het virus is dan ook vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

De Wereldgezondheidsorganisatie, die begin januari de wereldwijde noodtoestand heeft uitgeroepen vanwege het virus, onderzoekt momenteel of dat verband ook echt bewezen is. Er bestaat momenteel nog geen vaccin tegen het virus.

Seksueel overdraagbaar

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken dan weer veertien mogelijk door onveilige seks overgedragen zikabesmettingen. Ook zwangere vrouwen zouden geinfecteerd zijn, deelde de CDC, de Amerikaanse gezondheidszorg, in Atlanta mee. In twee van deze gevallen hadden vrouwen seksueel contact gehad met een besmette man, die een met het virus zwaar getroffen gebied had bezocht. Hun testresultaten zijn echter nog niet bekend.

"Niettegenstaande seksuele overdracht van het zikavirus mogelijk is, blijven muggenbeten de primaire overdrager. Omdat er momenteel geen vaccin en geen behandeling voorhanden is, zijn besmettingen met het zikavirus het best te vermijden door muggenbeten te voorkomen", schreven de autoriteiten. Om een mogelijke infectie door geslachtsverkeer uit te sluiten, beval de CDC zwangere vrouwen aan een condoom te gebruiken of helemaal geen seks te hebben.

In de Verenigde Staten zijn nu een negentigtal gevallen van zika bekend. Meestal werd het virus meegebracht door mensen die terugkeren uit Latijns-Amerika. (Belga/TE)

De bestrijding van de zika-epidemie, die momenteel woedt in Latijns-Amerika, wordt een werk van lange adem. Dat heeft de algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Margaret Chan, verklaard in Brazilië, het zwaarst getroffen land. Volgens Chan zal de crisis mogelijk nog erger worden voor er beterschap in zicht is, aldus Chan, die meent dat de zikacrisis een grotere bedreiging vormt dan elke andere recente epidemie. Ebola en SARS waren dan misschien wel dodelijker dan zika, maar die ziektes kwamen respectievelijk slechts voor in negen en 26 landen, terwijl zika al is gespot in bijna 50 landen. "Het zikavirus is zeer ingewikkeld, zeer hardnekkig, zeer moeilijk, net als de mug Aedes aegypte", die het virus verspreidt, zie Chan na een ontmoeting met de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff. "We hebben lessen geleerd uit de dengue- en chikungunyavirussen, en we weten dat we ons moeten verwachten aan meer besmettingen en dat we nog een lange weg moeten afleggen." In Brazilië zijn al meer dan 1,5 miljoen zikabesmettingen geregistreerd. De WHO verwacht een "explosieve" verspreiding in Latijns-Amerika, met 3 tot 4 miljoen besmettingen dit jaar. Het virus wordt in verband gebracht met microcefalie, een aandoening waarbij baby's geboren worden met een te kleine schedel, met hersenaandoeningen tot gevolg. Het virus is dan ook vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. De Wereldgezondheidsorganisatie, die begin januari de wereldwijde noodtoestand heeft uitgeroepen vanwege het virus, onderzoekt momenteel of dat verband ook echt bewezen is. Er bestaat momenteel nog geen vaccin tegen het virus. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken dan weer veertien mogelijk door onveilige seks overgedragen zikabesmettingen. Ook zwangere vrouwen zouden geinfecteerd zijn, deelde de CDC, de Amerikaanse gezondheidszorg, in Atlanta mee. In twee van deze gevallen hadden vrouwen seksueel contact gehad met een besmette man, die een met het virus zwaar getroffen gebied had bezocht. Hun testresultaten zijn echter nog niet bekend."Niettegenstaande seksuele overdracht van het zikavirus mogelijk is, blijven muggenbeten de primaire overdrager. Omdat er momenteel geen vaccin en geen behandeling voorhanden is, zijn besmettingen met het zikavirus het best te vermijden door muggenbeten te voorkomen", schreven de autoriteiten. Om een mogelijke infectie door geslachtsverkeer uit te sluiten, beval de CDC zwangere vrouwen aan een condoom te gebruiken of helemaal geen seks te hebben. In de Verenigde Staten zijn nu een negentigtal gevallen van zika bekend. Meestal werd het virus meegebracht door mensen die terugkeren uit Latijns-Amerika. (Belga/TE)