Zijn pilletjes met eigen stoelgang de toekomst?

© iStock

Het is bekend dat het slikken van antibiotica de gezonde darmflora vernietigt. Je eigen stoelgang slikken na de antibioticakuur zou een oplossing kunnen bieden.

Pillen gemaakt van je eigen stoelgang kunnen helpen om je darmen weer gezond te krijgen na een zware antibioticakuur. Dat blijkt uit een experiment dat VRT-journalist Peter Brems deed voor het programma Pano, dat woensdagavond wordt uitgezonden op één. Professor Herman Goossens, microbioloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, die het project begeleidde, is alvast positief.

Met zijn experiment wilde Brems nagaan wat de gevolgen zijn van een zware antibioticakuur van een week. Antibiotica vernietigen immers niet alleen de slechte bacteriën die je ziek maken, maar ook de goede, waaronder onder meer je darmflora. Die heeft daarna tot een jaar nodig om te herstellen. Brems kwam daarop met het idee dat bacteriën uit zijn eigen stoelgang misschien zouden kunnen helpen om die darmflora te herstellen.

“Het idee is gekomen tijdens een gesprek met mijn monteur”, zegt Peter Brems daarover in Het Nieuwsblad. “Ik zou een week antibiotica slikken om de gevolgen daarvan te testen. Ik wist dat die kuur mijn darmbacteriën zou uitroeien en dat het herstel lang zou duren. Hoe kon ik dat bespoedigen? Wat als ik mijn eigen gezonde stoelgang weer innam? Want die zat toch vol darmbacteriën.”

Nog nooit uitgetest

De journalist legde het idee voor aan professor Herman Goossens, microbioloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Erg slim bedacht. En een heel simpel idee dat nog nooit was uitgetest”, zegt die daarover. De prof moest twee keer voor de ethische commissie verschijnen maar die stemde uiteindelijk in met het experiment.

Brems verzamelde voor hij met de antibioticakuur startte vier dagen zijn uitwerpselen. Die werden in het labo gefilterd tot er hoofdzakelijk darmbacteriën overbleven, waar dan pillen van werden gemaakt. En die bleken te helpen. Brems slikte na de antibioticakuur verspreid over twee dagen dertig pillen met zijn eigen darmflora. Na twee maanden was die hersteld, waar dat normaal gezien dus tot een jaar kan duren.

De controlegroep, die de pillen niet slikte, bleek minder goed te herstellen, zegt Goossens, die positief is over het experiment. De prof zou het experiment graag laten uitmonden in een studie, maar wijst er op dat het kostenplaatje navenant is: “je moet al gauw twee tot drie miljoen euro rekenen voor een dergelijke studie en dat geld zal waarschijnlijk niet van de industrie komen”.

Goossens wijst er ook op dat de pillen nuttig zouden kunnen zijn voor bijvoorbeeld mensen die op intensieve zorgen liggen en een zware antibioticakuur moeten ondergaan. Bij hen zou men stalen van de stoelgang kunnen invriezen zodat hun darmflora nadien makkelijker herstelt. Maar ook bij kankerpatiënten die chemo krijgen zou de behandeling winst kunnen opleveren. (Belga/TE)

Bekijk de volledige reportage van Pano:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content