Volgens Stefaan Callens, advocaat en buitengewoon hoogleraar gezondheidsrecht aan de KULeuven, zal het geen vijf jaar meer duren vooraleer er ook in België ziekenhuisafdelingen door een commerciële instelling worden uitgebaat.

"Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn ons al voorgegaan en in Vlaanderen is zowat aan alle voorwaarden voldaan om commerciële instellingen in ziekenhuizen ", zegt hij. In de ons omliggende landen kijkt niemand meer op van een ziekenhuis dat door een profitorganisatie, commercieel dus, in handen wordt genomen. België is een eenzaam eiland waar, tot nog toe, ziekenhuizen alleen maar publiek of privaat non-profit zijn. Maar daar zal snel verandering in komen, zegt Stefaan Callens.

"Tot nog toe was het wettelijke en het politieke klimaat daar niet klaar voor", zegt meester Callens. "De vereiste 150 bedden en het moratorium zorgden ervoor dat de privé tot nog toe afhaakte. Maar door de dreigende en onbeheersbare kosten van de gezondheidszorg, de meest recente staatshervorming en een aantal recente decreten en besluiten zou daar wel eens heel snel verandering in kunnen komen..."

De reden waarom het nu wel zou gebeuren en vroeger niet is doorgegaan, is erg technisch en heeft alles te maken met de organisatie van onze gezondheidszorg. Maar door de staatshervorming, een pas ondertekend decreet en - laat het ons niet verbloemen - de druk van Europa zal ook België er niet meer aan ontkomen. Al vindt niet iedereen dat zo'n slechte zaak.

Bron: Ziekenhuis- en Zorgrkant

Volgens Stefaan Callens, advocaat en buitengewoon hoogleraar gezondheidsrecht aan de KULeuven, zal het geen vijf jaar meer duren vooraleer er ook in België ziekenhuisafdelingen door een commerciële instelling worden uitgebaat."Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn ons al voorgegaan en in Vlaanderen is zowat aan alle voorwaarden voldaan om commerciële instellingen in ziekenhuizen ", zegt hij. In de ons omliggende landen kijkt niemand meer op van een ziekenhuis dat door een profitorganisatie, commercieel dus, in handen wordt genomen. België is een eenzaam eiland waar, tot nog toe, ziekenhuizen alleen maar publiek of privaat non-profit zijn. Maar daar zal snel verandering in komen, zegt Stefaan Callens. "Tot nog toe was het wettelijke en het politieke klimaat daar niet klaar voor", zegt meester Callens. "De vereiste 150 bedden en het moratorium zorgden ervoor dat de privé tot nog toe afhaakte. Maar door de dreigende en onbeheersbare kosten van de gezondheidszorg, de meest recente staatshervorming en een aantal recente decreten en besluiten zou daar wel eens heel snel verandering in kunnen komen..."De reden waarom het nu wel zou gebeuren en vroeger niet is doorgegaan, is erg technisch en heeft alles te maken met de organisatie van onze gezondheidszorg. Maar door de staatshervorming, een pas ondertekend decreet en - laat het ons niet verbloemen - de druk van Europa zal ook België er niet meer aan ontkomen. Al vindt niet iedereen dat zo'n slechte zaak.Bron: Ziekenhuis- en Zorgrkant