Steeds meer kinderen overleven kinderkanker. Maar langetermijnonderzoek bij volwassenen die in hun kinder- of tienerjaren aan een of andere vorm van kinderkanker hebben geleden en die daarbij met chemotherapie en radiotherapie werden behandeld, heeft uitgewezen dat zij bloedvaten hebben die veel sneller verouderen dan bloedvaten van volwassenen die geen behandeling tegen kanker hebben ondergaan.

Onderzoekers van de afdelingen kinderoncologie, vasculaire geneeskunde en medische oncologie van het Universitair Medisch Centrum van het Nederlandse Groningen hebben jarenlang ex-kankerpatiëntentjes gevolgd. De resultaten van dit onderzoek zijn verschenen in de Journal of Clinical Oncology.

Verdikking binnenwand bloedvat

Hoe ouder een mens wordt, hoe vaker we te maken krijgen met een verdikking van de binnenwand van het bloedvat. Deze verdikking gaat vaak gepaard met een verhoogde bloeddruk en overgewicht. Maar wat bij de groep ex-kankerpatiënten opvalt is dat die verdikking veel vroeger en frequenter voorvalt dan bij gezonde leeftijdsgenoten. Vooral volwassenen die in hun kindertijd op hals of borstkas werden bestraald, lijden aan deze verdikkingen.

De resultaten van dit onderzoek bewijzen nog maar eens dat ex-kankerpatiënten eigenlijk levenslang intensiever moeten worden opgevolgd dan gezonde mensen. Op die manier kunnen hoge bloeddruk, overgewicht, verhoogde cholesterol en suikerziekte - die allemaal risicofactoren vormen voor hart- en vaatziekten en dus nog een extra belasting voor het vaatstelsel betekenen - vroeger worden ondervangen en behandeld.

Protonen radiotherapie

De onderzoekers merken wel op dat er in de afgelopen jaren ook op het gebied van kankerbehandeling veel is bijgestuurd. Zo zorgt protonen radiotherapie voor veel meer gerichte en dus minder schadelijke bestraling.

Désirée De Poot/de Apotheker

Steeds meer kinderen overleven kinderkanker. Maar langetermijnonderzoek bij volwassenen die in hun kinder- of tienerjaren aan een of andere vorm van kinderkanker hebben geleden en die daarbij met chemotherapie en radiotherapie werden behandeld, heeft uitgewezen dat zij bloedvaten hebben die veel sneller verouderen dan bloedvaten van volwassenen die geen behandeling tegen kanker hebben ondergaan.Onderzoekers van de afdelingen kinderoncologie, vasculaire geneeskunde en medische oncologie van het Universitair Medisch Centrum van het Nederlandse Groningen hebben jarenlang ex-kankerpatiëntentjes gevolgd. De resultaten van dit onderzoek zijn verschenen in de Journal of Clinical Oncology.Hoe ouder een mens wordt, hoe vaker we te maken krijgen met een verdikking van de binnenwand van het bloedvat. Deze verdikking gaat vaak gepaard met een verhoogde bloeddruk en overgewicht. Maar wat bij de groep ex-kankerpatiënten opvalt is dat die verdikking veel vroeger en frequenter voorvalt dan bij gezonde leeftijdsgenoten. Vooral volwassenen die in hun kindertijd op hals of borstkas werden bestraald, lijden aan deze verdikkingen.De resultaten van dit onderzoek bewijzen nog maar eens dat ex-kankerpatiënten eigenlijk levenslang intensiever moeten worden opgevolgd dan gezonde mensen. Op die manier kunnen hoge bloeddruk, overgewicht, verhoogde cholesterol en suikerziekte - die allemaal risicofactoren vormen voor hart- en vaatziekten en dus nog een extra belasting voor het vaatstelsel betekenen - vroeger worden ondervangen en behandeld.De onderzoekers merken wel op dat er in de afgelopen jaren ook op het gebied van kankerbehandeling veel is bijgestuurd. Zo zorgt protonen radiotherapie voor veel meer gerichte en dus minder schadelijke bestraling.Désirée De Poot/de Apotheker