WHO noemt omikronvariant groot wereldwijd risico, Zuid-Afrika verwacht meer dan 10.000 dagelijkse besmettingen

Een passagier op de luchthaven van Johannesburg probeert thuis te raken. © reuters

De omikronvariant van het coronavirus vormt een groot wereldwijd risico waar landen zich goed op moeten voorbereiden. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Zuid-Afrika stijgen de besmettingscijfers snel.

‘Uitbraken van de nieuwe variant kunnen grote gevolgen hebben’. De organisatie benadrukt ook de vele onzekerheden die nog bestaan rond het gevaar en de besmettelijkheid van de variant. ‘De nieuwe variant heeft een niet eerder geziene hoeveelheid mutaties die zorgelijk zijn voor het verloop van de pandemie’, aldus de WHO. ‘Het wereldwijde risico met deze nieuwe variant hebben wij ingeschat op erg hoog.’

Onderzoek

De VN-organisatie heeft lidstaten geadviseerd het vaccinatieproces te versnellen om meer mensen te beschermen tegen het coronavirus. Het is de verwachting van de WHO dat ingeënte mensen nog steeds ziek kunnen worden met de nieuwe variant, maar dat het ziekteverloop minder ernstig zal zijn, net als met oudere varianten. ‘Tot op vandaag is er nog geen enkel overlijden gemeld dat gelinkt kan worden aan de nieuwe variant’, klinkt het.

Over de impact van de omikronvariant, die recent werd ontdekt in het zuiden van Afrika, is nog weinig bekend. In Zuid-Afrika lijken mensen mildere klachten te hebben dan bij de deltavariant. Om meer te weten over het ziekteverloop en de resistentie tegen vaccins is nog zeker twee weken onderzoek nodig.

Variant duikt steeds meer op

In Zuid-Afrika, waar de Omikronvariant werd ontdekt, stijgen de besmettingscijfers snel. ‘Ik verwacht dat we tegen het einde van de week de kaap van 10.000 gevallen per dag passeren’, vertelde de Zuid-Afrikaanse epidemioloog Salim Abdool Karim.

In Canada zijn er ook voor het eerst coronabesmettingen met de omikronvariant vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Gezondheid van de provincie Ontario. Het gaat om twee mensen die recent in Nigeria zijn geweest. Ze zitten in quarantaine.

In Schotland zijn volgens de regering zes gevallen van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus opgedoken, waarvan sommigen geen verband houden met buitenlandse reizen. Hoogrisicocontacten krijgen het advies om zichzelf tien dagen te isoleren, ongeacht hun vaccinatiestatus. Dat er niet in alle gevallen een buitenlandse voorgeschiedenis is, zou erop wijzen dat het virus binnen de gemeenschap al is overgedragen.

Het Verenigd Koninkrijk deelde mee dat er drie gevallen zijn vastgesteld. De vrees leeft dat deze variant zich razendsnel zou verspreiden en de werking van de vaccins gedeeltelijk zou omzeilen. Luchtvaartmaatschappij British Airways gaat na een tijdelijke stop als gevolg van de onzekerheid rond de omikronvariant haar vluchten van en naar Zuid-Afrika wel hervatten. De maatschappij wil zo passagiers helpen die door de tijdelijke vluchtstop niet meer naar huis raakten.

Groot-Brittannië heeft Zuid-Afrika en verschillende andere landen in Afrika op een rode lijst geplaatst uit bezorgdheid over de verspreiding van de als zorgwekkend beschouwde omikronvariant van het coronavirus. Wie vanuit deze landen Groot-Brittannië binnenkomt, moet verplicht tien dagen op eigen kosten in een hotel in quarantaine blijven.

Japan en Australië

Japan en Australië nemen geen risico’s en sluiten hun grenzen. Australië heeft het project van de heropening van de grenzen voor studenten en gekwalificeerde arbeiders uitgesteld. Reden daarvoor zijn de onzekerheden omtrent het gevaar en de besmettelijkheid van de nieuwe variant. Australisch premier Scott Morrison verklaarde dat de heropening niet zal plaatsvinden op 1 december, zoals gepland, en noemde de ingreep ‘nodig en tijdelijk.’

Japan sluit vanaf vandaag zijn grenzen voor buitenlandse bezoekers. Dat meldde de Japanse premier Fumio Kishida. Het land wil zo de nieuwe omikronvariant van het coronavirus buitenhouden. Japan was enkele weken geleden pas begonnen met een voorzichtige versoepeling van zijn strenge inreisbeperkingen.

Partner Content