Tussen 2001 en 2013 zijn 4,3 miljoen overlijdens ten gevolge van malaria vermeden kunnen worden, onder wie 3,9 miljoen kinderen jonger dan vijf in sub-Saharisch Afrika. In 2013 vielen 528.000 malariadoden, een daling van de sterftegraad met 54 procent tegenover 2000. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het wereldmalariarapport van 2014.

Elk jaar worden volgens de WHO steeds meer mensen door de nodige hulp bereikt. Terwijl in 2004 slechts 3 procent van de risicogroep toegang had tot muskietennetten, kan tegenwoordig 50 procent daarop rekenen.

Malariavrij

Tests om de ziekte vast te stellen, werden in de loop der jaren opgevoerd. Meer mensen krijgen nu ook medicatie om de parasitaire infectie - die verspreid wordt door beten van besmette muggen - te behandelen: 70 procent van de malariapatiënten in 2013. Een toenemend aantal landen evolueert zelfs naar de uitroeiing van de ziekte, aldus de VN-organisatie volgens Britse omroep BBC.

Azerbeidzjan en Sri Lanka waren in 2013 voor het eerst vrij van malariaslachtoffers. Elf andere landen - Argentinië, Armenië, Egypte, Georgië, Irak, Kirgizië, Marokko, Oman, Paraguay, Turkmenistan en Oezbekistan - konden de besmettingsvrije staat behouden. In Afrika, waar 90 procent van de malariadoden vallen, werd het aantal besmettingen evengoed sterk teruggedrongen.

Het aantal infecties is er met 25 procent afgenomen, van 173 miljoen in 2000 naar 128 miljoen in 2013. Dat ondanks een toename met 43 procent van de Afrikaanse bevolking die in door malaria getroffen zones leeft.

'Toewijding en betere middelen'

'Deze geweldige prestaties zijn het resultaat van verbeterde middelen, grotere politieke toewijding, regionale initiatieven en een aanzienlijke toename van internationale en binnenlandse financiering', verklaart algemeen directeur van de WHO, Margaret Chan aan de BBC.

'We mogen echter niet zelfvoldaan zijn', voegt ze eraan toe. 'De meeste malaria-endemische landen zijn nog steeds ver verwijderd van een algemene dekking door levensreddende malaria-interventies.' In 2013 kreeg bijvoorbeeld nog 43 procent van de zwangere vrouwen geen enkele dosis preventieve medicatie.

Resistentie

Bovendien stellen toenemende medicatie- en insecticideresistentie een groot probleem. 'Als we die zaken niet aanpakken, kan er weer een stijging in het aantal doden volgen', waarschuwt Chan op de omroep. Ook wordt gevreesd dat de aanhoudende ebolacrisis in West-Afrika de strijd tegen malaria zal terugdringen.

Naar schatting lopen 3,2 miljard mensen wereldwijd het risico besmet te raken met malaria en de ziekte vervolgens te ontwikkelen. Hoewel de strijd tegen malaria op zo'n 2,2 miljard euro fondsen kon rekenen in 2013 - het drievoud van wat er in 2005 beschikbaar was - is het nog steeds niet de 4,2 miljard die nodig is om de globale doelen voor malariacontrole en -eliminatie te bereiken, aldus de WHO.

Volgens huidige cijfers zijn 64 landen op de goede weg om die Millenniumdoelstellingen te halen en de malariacrisis terug te draaien tegen het einde van 2014.

Tussen 2001 en 2013 zijn 4,3 miljoen overlijdens ten gevolge van malaria vermeden kunnen worden, onder wie 3,9 miljoen kinderen jonger dan vijf in sub-Saharisch Afrika. In 2013 vielen 528.000 malariadoden, een daling van de sterftegraad met 54 procent tegenover 2000. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het wereldmalariarapport van 2014.Elk jaar worden volgens de WHO steeds meer mensen door de nodige hulp bereikt. Terwijl in 2004 slechts 3 procent van de risicogroep toegang had tot muskietennetten, kan tegenwoordig 50 procent daarop rekenen. Tests om de ziekte vast te stellen, werden in de loop der jaren opgevoerd. Meer mensen krijgen nu ook medicatie om de parasitaire infectie - die verspreid wordt door beten van besmette muggen - te behandelen: 70 procent van de malariapatiënten in 2013. Een toenemend aantal landen evolueert zelfs naar de uitroeiing van de ziekte, aldus de VN-organisatie volgens Britse omroep BBC.Azerbeidzjan en Sri Lanka waren in 2013 voor het eerst vrij van malariaslachtoffers. Elf andere landen - Argentinië, Armenië, Egypte, Georgië, Irak, Kirgizië, Marokko, Oman, Paraguay, Turkmenistan en Oezbekistan - konden de besmettingsvrije staat behouden. In Afrika, waar 90 procent van de malariadoden vallen, werd het aantal besmettingen evengoed sterk teruggedrongen.Het aantal infecties is er met 25 procent afgenomen, van 173 miljoen in 2000 naar 128 miljoen in 2013. Dat ondanks een toename met 43 procent van de Afrikaanse bevolking die in door malaria getroffen zones leeft.'Deze geweldige prestaties zijn het resultaat van verbeterde middelen, grotere politieke toewijding, regionale initiatieven en een aanzienlijke toename van internationale en binnenlandse financiering', verklaart algemeen directeur van de WHO, Margaret Chan aan de BBC.'We mogen echter niet zelfvoldaan zijn', voegt ze eraan toe. 'De meeste malaria-endemische landen zijn nog steeds ver verwijderd van een algemene dekking door levensreddende malaria-interventies.' In 2013 kreeg bijvoorbeeld nog 43 procent van de zwangere vrouwen geen enkele dosis preventieve medicatie.Bovendien stellen toenemende medicatie- en insecticideresistentie een groot probleem. 'Als we die zaken niet aanpakken, kan er weer een stijging in het aantal doden volgen', waarschuwt Chan op de omroep. Ook wordt gevreesd dat de aanhoudende ebolacrisis in West-Afrika de strijd tegen malaria zal terugdringen.Naar schatting lopen 3,2 miljard mensen wereldwijd het risico besmet te raken met malaria en de ziekte vervolgens te ontwikkelen. Hoewel de strijd tegen malaria op zo'n 2,2 miljard euro fondsen kon rekenen in 2013 - het drievoud van wat er in 2005 beschikbaar was - is het nog steeds niet de 4,2 miljard die nodig is om de globale doelen voor malariacontrole en -eliminatie te bereiken, aldus de WHO. Volgens huidige cijfers zijn 64 landen op de goede weg om die Millenniumdoelstellingen te halen en de malariacrisis terug te draaien tegen het einde van 2014.