Wetenschap of verkoopsargument. De oorkaars doorgelicht.

© Gwen Vanderstraeten

Oorkaarsen worden gebruikt bij hooikoorts, sinusitis, hoofdpijn, griep en oorsuizen. Maar helpen ze ook?

In de Bodytalk-rubriek ‘Non-Science’ tonen wetenschapsjournalisten hoe wetenschap soms misbruikt wordt als verkoopsargument. Gwen Vanderstraeten illustreert.

Oorkaarsen zijn dunne, holle buisjes van was die in het oor gestoken en vervolgens aangestoken worden. Dit wekt een zachte zuiging op en zou een onderdruk creëren, waardoor oorsmeer en toxines uit het oor ‘getrokken’ worden. Oorkaarsen worden gebruikt bij hooikoorts, sinusitis, hoofdpijn, griep en oorsuizen. Daarnaast zouden ze de zintuigen en het geestelijk vermogen verscherpen. Dit absurde gebruik zou afkomstig zijn van de Hopi-Indianen.

Enkele experimenten toonden aan dat er geen sprake is van onderdruk in de kaarsen noch van een temperatuursverhoging die oorsmeer doet smelten. De kaarsen hebben geen enkel nut. Het residu dat in het oor achterblijft nadat de kaars wordt uitgeblazen en verwijderd, is trouwens geen ‘opgestegen’ oorsmeer maar gesmolten was die in het oor drupte. Deze was kan brandwonden veroorzaken en een enkele keer zelfs het trommelvlies doorboren. Blijf daarom weg van oorkaarsen. (JE/ MF)

Lees ook: Wetenschap of verkoopsargument? Douchen met vitamine C om huid te detoxen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content