Op zaterdag 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Rode Kruis-Vlaanderen zet die dag de deuren van zijn donorcentra open van 9 tot 15 uur. Dit jaar focust Wereld Bloeddonordag op bevallingen, met als slogan 'Safe blood for saving mothers' (Veilig bloed om moeders te redden).

Vlaamse meter van Wereld Bloeddonordag is fotografe Lieve Blancquaert. Elk donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen heeft een gesigneerd exemplaar van haar boek "Birth Day" klaarliggen. In elk donorcentrum maakt een van de donoren die langskomen, op 14 juni kans op het boek.

Met de Rode Kruisdoopsuiker én een registratiekaart voor nieuwe kandidaat-donoren op zak bezoeken Rode Kruisvrijwilligers op 14 juni kersverse mama's, om hen te feliciteren, maar ook om hen te vragen even stil te staan bij de donaties van onze trouwe donoren. Elke donor die langskomt, krijgt op 14 juni ook een zakje doopsuiker als dank voor zijn of haar levensreddende donatie.

Levens redden

"Vaak staat een donor niet meer stil bij de weg die zijn bloedzakje zal volgen. Zijn of haar donatie kan effectief het leven van een mama redden. Dat verliezen mensen soms uit het oog", zegt Nele de Vos, manager Donorrelaties bij Rode Kruis-Vlaanderen.

Iedereen kan in de bloedtransfusiecentra van Leuven, Edegem en Gent rondleidingen achter de schermen volgen. De rondleidingen starten om 9.30 uur en 13 uur. Rode Kruis Vlaanderen klokte eind 2013 af op 187.692 donoren voor bloed, bloedplaatjes en plasma. Er kwamen vorig jaar ruim 38.000 nieuwe bloeddonoren bij, bijna vijf procent meer dan het jaar voordien. (Belga/AVE)

Op zaterdag 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Rode Kruis-Vlaanderen zet die dag de deuren van zijn donorcentra open van 9 tot 15 uur. Dit jaar focust Wereld Bloeddonordag op bevallingen, met als slogan 'Safe blood for saving mothers' (Veilig bloed om moeders te redden).Vlaamse meter van Wereld Bloeddonordag is fotografe Lieve Blancquaert. Elk donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen heeft een gesigneerd exemplaar van haar boek "Birth Day" klaarliggen. In elk donorcentrum maakt een van de donoren die langskomen, op 14 juni kans op het boek. Met de Rode Kruisdoopsuiker én een registratiekaart voor nieuwe kandidaat-donoren op zak bezoeken Rode Kruisvrijwilligers op 14 juni kersverse mama's, om hen te feliciteren, maar ook om hen te vragen even stil te staan bij de donaties van onze trouwe donoren. Elke donor die langskomt, krijgt op 14 juni ook een zakje doopsuiker als dank voor zijn of haar levensreddende donatie. "Vaak staat een donor niet meer stil bij de weg die zijn bloedzakje zal volgen. Zijn of haar donatie kan effectief het leven van een mama redden. Dat verliezen mensen soms uit het oog", zegt Nele de Vos, manager Donorrelaties bij Rode Kruis-Vlaanderen. Iedereen kan in de bloedtransfusiecentra van Leuven, Edegem en Gent rondleidingen achter de schermen volgen. De rondleidingen starten om 9.30 uur en 13 uur. Rode Kruis Vlaanderen klokte eind 2013 af op 187.692 donoren voor bloed, bloedplaatjes en plasma. Er kwamen vorig jaar ruim 38.000 nieuwe bloeddonoren bij, bijna vijf procent meer dan het jaar voordien. (Belga/AVE)