De enquête kadert in de Week van het Hart van 23 tot 27 september, waarbij de bevolking wordt gesensibiliseerd voor de preventie van cardiovasculaire problemen. "Het is noodzakelijk dat men, eens boven de 50, regelmatig bloeddruk en cholesterol laat meten, zodat de arts indien nodig gepaste maatregelen kan nemen", zegt dr. Luc Missault van de Belgische Cardiologische Liga.

Drie op de vier ondervraagden besteedt veel aandacht aan de gezondheid: uit angst voor levensbedreigende aandoeningen zoals kanker of een hartinfarct, om zich goed te voelen, of (voor 1 op de 3) om af te slanken.

Maar amper de helft zegt dat ze 1 keer per jaar hun cholesterolgehalte laten bepalen. Een derde van de mannen (33 pct) en een kwart van de vrouwen (25 pct) laat de cholesterol meermaals per jaar meten.

Houd uw hart in conditie

De bloeddruk wordt bij 43 procent van de respondenten meerdere keren per jaar gemeten, bij 14 procent zelfs wekelijks. Een onderzoek uit 2008 wees uit dat bijna 60 procent van de Belgische vijftigplussers een te hoge bloeddruk had en dat 62 procent een te hoge cholesterolwaarde had. Toch denkt volgens de nieuwe enquête bijna de helft van de Belgische vijftigplussers dat ze weinig risico lopen op een hartinfarct.

Wie geconfronteerd wordt met een hoger risico op hartfalen is eerder geneigd zijn eetgewoonten aan te passen dan meer te bewegen, zo blijkt nog uit de enquête van iVox in opdracht van het communicatiebureau Porter Novelli.

Om de Belg bewust te maken van de gezondheid van zijn hart is er nu de nationale informatiecampagne "Meten is weten". Op de website www.globaalcvrisico.be staat informatie over de gezondheid van het hart en de maatregelen die u kunt nemen om het hart in een zo optimaal mogelijke conditie te houden. (Belga/TE)

De enquête kadert in de Week van het Hart van 23 tot 27 september, waarbij de bevolking wordt gesensibiliseerd voor de preventie van cardiovasculaire problemen. "Het is noodzakelijk dat men, eens boven de 50, regelmatig bloeddruk en cholesterol laat meten, zodat de arts indien nodig gepaste maatregelen kan nemen", zegt dr. Luc Missault van de Belgische Cardiologische Liga.Drie op de vier ondervraagden besteedt veel aandacht aan de gezondheid: uit angst voor levensbedreigende aandoeningen zoals kanker of een hartinfarct, om zich goed te voelen, of (voor 1 op de 3) om af te slanken. Maar amper de helft zegt dat ze 1 keer per jaar hun cholesterolgehalte laten bepalen. Een derde van de mannen (33 pct) en een kwart van de vrouwen (25 pct) laat de cholesterol meermaals per jaar meten. De bloeddruk wordt bij 43 procent van de respondenten meerdere keren per jaar gemeten, bij 14 procent zelfs wekelijks. Een onderzoek uit 2008 wees uit dat bijna 60 procent van de Belgische vijftigplussers een te hoge bloeddruk had en dat 62 procent een te hoge cholesterolwaarde had. Toch denkt volgens de nieuwe enquête bijna de helft van de Belgische vijftigplussers dat ze weinig risico lopen op een hartinfarct. Wie geconfronteerd wordt met een hoger risico op hartfalen is eerder geneigd zijn eetgewoonten aan te passen dan meer te bewegen, zo blijkt nog uit de enquête van iVox in opdracht van het communicatiebureau Porter Novelli. Om de Belg bewust te maken van de gezondheid van zijn hart is er nu de nationale informatiecampagne "Meten is weten". Op de website www.globaalcvrisico.be staat informatie over de gezondheid van het hart en de maatregelen die u kunt nemen om het hart in een zo optimaal mogelijke conditie te houden. (Belga/TE)