Wat verklappen je vingernagels

© Thinkstock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Vertellen afbrokkelende nagels, nagels met een blauwachtige zweem, met ribbeltjes of donkere vlekjes iets over onze gezondheid?

Nagels zijn opgebouwd uit dunne laagjes keratine, een sterke, vezelachtige proteïne. Iedere nagel groeit naar het einde van vinger of teen vanuit een nagelwortel, gelegen in een huidplooi. Het duurt een klein half jaar alvorens een nagel van wortel tot topje is uitgegroeid. Vingernagels groeien 3 keer sneller dan teennagels. Vlak voor en boven de nagelwortel bevindt zich een stukje huid dat de nieuwe, nog levende cellen met keratine beschermt. Dat is de nagelriem. Het terugduwen van dat velletje, wat veel gedaan wordt, is overigens een slechte gewoonte. Je loopt het risico de huid onder de nagel, het zogenaamde nagelbed, te verwonden. Daarmee creëer je alvast een ingangspoort voor virussen en bacteriën.

Kleur Een gezonde nagel heeft een rozige kleur, te wijten aan een gezond uitziend nagelbed dat er doorheen schemert. Het oppervlak is glad. Afwijkingen kunnen wijzen op onderliggende ziekten, maar dat is veel minder het geval dan vaak beweerd wordt. Bij het ouder worden ontstaan soms verticale groeven over de hele lengte van de nagel. Die zijn helemaal onschuldig. Na een trauma kunnen soms witte lijntjes en wolkjes achterblijven, die er doorgaans weer uitgroeien. De meest voorkomende oorzaak van verkleurde nagels zijn verwondingen. Met een hamer op je duim slaan, doet naast veel pijn ook een donkere vlek ontstaan, als gevolg van de bloeduitstorting in het nagelbed. Daarnaast zijn schimmelinfecties frequent oorzaak van kleurveranderingen: de nagel verkleurt geheel of gedeeltelijk geel, grijs, bruin of zwart. Vooral de teennagels zijn hier slachtoffer van voor. Zo’n infectie geneest meestal spontaan, op voorwaard dat je je nagels goed verzorgt. Lukt het niet met een goede hygiëne, dan biedt een anti-schimmelmedicijn uitkomst.

Versterking

Gespleten, afschilferende of broze nagels worden vaak toegeschreven aan vitaminetekorten, stress of een overconsumptie aan suiker. Zo ver moet je het meestal niet zoeken. Deze verschijnselen zijn doorgaans te wijten aan veelvuldig contact met agressieve zeepsoorten of chemicaliën en frequent douchen. De nagels verweken, waardoor ze makkelijker scheuren of splitsen. Voor zogenaamde nagelversterkingsproducten, op basis van vitamines, calcium of bepaalde eiwitten, bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. Wat wel helpt, zijn kunststof of wegwerphandschoenen om contact met water en reinigingsmiddelen te vermijden. Gebruik je een kunststoffen paar, dan laat je die na gebruik best binnenstebuiten drogen. Vochtige handschoenen verweken je huid en je nagels immers nog meer. Nagellak is goed noch slecht voor de nagels. Ze maken je nagels niet sterker, wel zorgt het laklaagje voor een extra bescherming. Vooral wanneer je verschillende laagjes over mekaar aanbrengt in plaats van één dikke laag. Nagellak- remover gebruik je liefst zo weinig mogelijk: de ingrediënten maken de nagels brozer en droger, waardoor ze kwetsbaarder worden.

Knippen en vijlen

Bijten op je nagels, er aan plukken of losse randjes afscheuren, kun je natuurlijk beter vermijden. Je loopt risico op kleine verwondingen en dus op infecties. Knip je vingernagels 1 keer per week met een scherp nagelschaartje of een nageltang. Broze of juist dikke nagels knip je best na bad of douche, dan zijn ze op hun weekst. De scherpe hoekjes werk je bij met een nagelvijl. Teennagels moet je minder vaak bijknippen, omdat ze trager groeien. Knip ze ook niet te kort en altijd recht. Vooral aan de grote teen in een te nauwe schoen kan de nagel pijnlijk ingroeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content