Wat te doen bij een kwallenbeet?

© Luc Viatour /www.Lucnix.be

De tropische temperaturen van de voorbije weken hebben ook minder aangename gevolgen aan de kust. Door de warmte en de kalme stroming zijn er opvallend veel kwallen in zee.

De wonde die door een kwal wordt veroorzaakt, noemt men een kwallenbeet. Kwallen bijten echter niet maar steken met hun tentakels. Die bevatten netelcellen met gif. Maar wees gerust, een kwallenbeet is niet gevaarlijk, hoogstens wat irritant. Wie allergisch is aan kwallen, kijkt beter wel goed uit.

Een ‘beet’ van een kwal kan plaatselijke irritatie van de huid uitlokken wat gepaard gaat met pijn, brandende jeuk, roodheid, zwelling en soms blaasjes. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf.

Allergisch

Soms treden ook vergiftigingsverschijnselen op zoals misselijkheid, braken, spierkrampen, verwardheid, hartritmestoornissen, shock en bewustzijnsverlies. Dat kan betekenen dat je allergisch bent aan een kwallenbeet. Raadpleeg in dat geval onmiddellijk een arts.

Voorkom een kwallenbeet door niet te gaan zwemmen in water waar kwallen gesignaleerd zijn. Raak ook aangespoelde kwallen op het strand niet aan. Zelfs dode kwallen kunnen nog giftig zijn.

Soorten kwallen

Aan de Belgische kust komen vier kwallensoorten voor: de blauwe haarkwal (van april tot juli), de oorkwal (van half april tot eind augustus), de zeepaddenstoel (van augustus tot oktober) en de kompaskwal, ook wel de ‘vakantiekwal’ genoemd (van juli tot september).

Terwijl de blauwe haarkwal irritaties veroorzaakt na contact met de huid, is de beet van de oorkwal weinig irritant en enkel voelbaar op gevoelige huid, zoals bijvoorbeeld de binnenkant van de armen. Zeepaddenstoelen zijn dan weer volstrekt ongevaarlijk voor de mens. Het is vooral de kompaskwal die de boosdoener is. Grote kompaskwallen kunnen tentakels hebben tot twintig centimeter en mogen niet onderschat worden.

Wat te doen?

Wat je zeker niet mag doen is wrijven op de wonde met zand of een handdoek, aangezien achtergebleven netelcellen nog steeds gif kunnen afscheiden. De wonde wordt het best afgekoeld en geneutraliseerd met azijn of afgespoeld met zeewater. Spoel niet af met zoetwater omdat ook dat de achtergebleven netelcellen kan activeren. Ook een compres van koud water en azijn en jeukverzachtende zalf voor insectenbeten kunnen verlichting brengen.

En hoe zit het nu eigenlijk met urineren op de beet? Helpt dat? Voor eens en voor altijd: neen. Dat is een indianenverhaal. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content