In haar nieuwste nummer focust het wetenschapsmagazine EOS op het alcoholgebruik (en misbruik) van jongeren. Een van de vragen die daarbij naar bovenkomt, is waarom meisjes sneller onder invloed zijn door eenzelfde portie alcohol dan jongens. Verschillende factoren spelen mee, luidt het antwoord.

Leeftijdsgrens optrekken

Vrouwen zijn gemiddeld kleiner dan mannen en hebben meer vet en minder spieren. Daardoor bevat het lichaam van een vrouw minder vocht dan dat van een man. Alcohol wordt bij vrouwen minder verdund en daarom worden zij sneller dronken. Eenzelfde hoeveelheid alcohol heeft bij vrouwen tot 30 procent meer invloed. Een standaardglas bevat 10 gram alcohol. Bij mannen leidt dit tot 0,2 procent alcohol in het bloed, bij vrouwen tot 0,3 procent.

Wel benadrukt EOS dat onder de jongeren, jongens meer drinken en dus vaker dronken in het straatbeeld te zien zullen zijn.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat wekelijks zo'n 45 jongeren op de spoedafdeling belanden omdat ze te veel gedronken hebben. Adolescenten die stevig doordrinken, hebben kleinere hersenen dan hun leeftijdsgenoten en kunnen daardoor last krijgen van geheugen- en leerproblemen. Experts vragen zich dan ook af of het nuttig zou kunnen om de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik op te trekken naar 18 of zelfs 21 jaar.

Miskraam

Hoewel vrouwen de gevolgen van alcohol sneller voelen, blijkt uit een eerder verschenen studie in het tijdschrift Neurology dat stevig drinken het meest schadelijk is voor mannen van middelbare leeftijd. Geheugen en snelheid van denken houden beter stand bij de vrouwen.

Al zijn er ook typische 'vrouwelijke gevolgen' van overmatig drankgebruik, zoals: verhoogde kans op borstkanker, ontregeling van de menstruele cyclus en meer kans op een miskraam en het Foetaal Alcoholsyndroom. (AVE)

In haar nieuwste nummer focust het wetenschapsmagazine EOS op het alcoholgebruik (en misbruik) van jongeren. Een van de vragen die daarbij naar bovenkomt, is waarom meisjes sneller onder invloed zijn door eenzelfde portie alcohol dan jongens. Verschillende factoren spelen mee, luidt het antwoord. Vrouwen zijn gemiddeld kleiner dan mannen en hebben meer vet en minder spieren. Daardoor bevat het lichaam van een vrouw minder vocht dan dat van een man. Alcohol wordt bij vrouwen minder verdund en daarom worden zij sneller dronken. Eenzelfde hoeveelheid alcohol heeft bij vrouwen tot 30 procent meer invloed. Een standaardglas bevat 10 gram alcohol. Bij mannen leidt dit tot 0,2 procent alcohol in het bloed, bij vrouwen tot 0,3 procent. Wel benadrukt EOS dat onder de jongeren, jongens meer drinken en dus vaker dronken in het straatbeeld te zien zullen zijn. Uit onderzoek blijkt bovendien dat wekelijks zo'n 45 jongeren op de spoedafdeling belanden omdat ze te veel gedronken hebben. Adolescenten die stevig doordrinken, hebben kleinere hersenen dan hun leeftijdsgenoten en kunnen daardoor last krijgen van geheugen- en leerproblemen. Experts vragen zich dan ook af of het nuttig zou kunnen om de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik op te trekken naar 18 of zelfs 21 jaar. Hoewel vrouwen de gevolgen van alcohol sneller voelen, blijkt uit een eerder verschenen studie in het tijdschrift Neurology dat stevig drinken het meest schadelijk is voor mannen van middelbare leeftijd. Geheugen en snelheid van denken houden beter stand bij de vrouwen. Al zijn er ook typische 'vrouwelijke gevolgen' van overmatig drankgebruik, zoals: verhoogde kans op borstkanker, ontregeling van de menstruele cyclus en meer kans op een miskraam en het Foetaal Alcoholsyndroom. (AVE)