Waarom u meer eet nadat u alcohol heeft gedronken

Bier en pizza © Istock

Wie enkele alcoholrijke drankjes achterover heeft geslagen, kent het gevoel ongetwijfeld: de drang om allerlei lekkers te eten.

In het magazine Health Psychology doen wetenschappers uit de doeken waar de gewoonte, om jezelf vol te proppen na het drinken van alcoholrijke drankjes, vandaan komt. ‘Alcohol remt ons vermogen om ons in te houden af’, citeert Time de onderzoekers.

De onderzoekers gaven zestig vrouwen op willekeurige wijze drankjes. Sommige vrouwen kregen een glas wodka gemengd met light-limonade voorgeschoteld, terwijl andere vrouwen light-limonade dronken waar wodka op gesprayd was (voor de geur), zodat ook zij dachten dat ze alcohol dronken.

Chocoladekoekjes

Nadien moesten alle vrouwen een vragenlijst invullen waarin gepeild werd naar hun ‘zin in voedsel’. Ook moesten ze een kleine opdracht vervullen. Zo kregen ze een blad waar de woorden blauw, rood geel en groen op stonden afgedrukt in verschillende kleuren. Het woord “rood” bijvoorbeeld was geschreven in het geel. De vrouwen moesten hardop zeggen in welke kleur ieder woord gedrukt stond.

Aansluitend gaven de onderzoekers de testpersonen chocoladekoekjes en kregen ze te horen dat ze zoveel mochten eten als ze wilden. Niet verrassend, de vrouwen die werkelijk alcohol dronken, scoorden slechter op de test én aten meer koekjes dan zij die een placebodrankje dronken. De onderzoekers concluderen dat de vrouwen (met alcohol in het bloed) meer calorieën naar binnenwerkten omdat hun vermogen om zichzelf in de hand te houden door de alcohol was aangetast.

Zelfcontrole

Opvallend: op de vrouwen die beschouwd werden als “gelimiteerde eters” (vrouwen die op hun eten letten om gewichtstoename te voorkomen) had de alcohol geen invloed wat betreft het eetgedrag. ‘Terughoudendere eters zijn aandachtiger bezig met voedsel en doen daarom harder hun best om vreetbuien te vermijden’, klinkt het. ‘Ook als ze gedronken hebben.’

De studie was kleinschalig en meer onderzoek is nodig voor nauwkeurigere conclusies, schrijft Time. Zo is alcohol niet per definitie verbonden met gewichtstoename, ‘al mag het aspect van wegvallende zelfcontrole niet onderschat worden’, besluiten de auteurs. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content