Na een verkennende fase maakte Trips voor haar masterscriptie geneeskunde aan de Universiteit Gent een uitgebreide analyse van 12 Nederlandstalige websites met kritiek op vaccinatie.

Van angst voor bijwerkingen tot religieuze argumenten

Tegenstanders van vaccinatie hebben elk een eigen invalshoek om hun redenering op te bouwen. Zo is er bijvoorbeeld een groep van artsen en homeopaten die vooral angst hebben voor ernstige bijwerkingen.

Anderen gebruiken dan weer religieuze argumenten om niet te vaccineren. Vaccinatie wordt voorgesteld als een ingrijpen in de goddelijke voorzienigheid.

Ook binnen de context van de antroposofie, gebaseerd op de ideeën van Rudolf Steiner, weigeren sommigen om te vaccineren. Ziekte en bijhorend herstel kunnen volgens de antroposofie zorgen voor een sprong in de ontwikkeling van een kind.

Samenzweringstheoretici

Daarnaast zijn er ook samenzweringstheoretici die uitgebreide theorieën verkondigen waarin machthebbers zouden proberen om de bevolking te onderdrukken via het toevoegen van giftige stoffen aan de vaccins.

Deze verscheidenheid aan argumenten kan volgens Trips gekaderd worden binnen het postmodernisme. Een wetenschappelijke visie wordt beschouwd als 'een mening', naast alle andere meningen. Daarnaast blijkt vaccinatie het slachtoffer van zijn eigen succes: het beschermende effect van vaccins is vandaag minder zichtbaar, omdat de ziektes waartegen ze beschermen veel minder voorkomen dan vroeger, door de hogere vaccinatiegraad.

Succesverhaal

Het merendeel van de kinderen wordt gevaccineerd voor ziektes zoals polio, mazelen, rubella en hepatitis B. De vaccins hebben bewezen dat ze de ziektes goed kunnen voorkomen en dat met relatief weinig bijwerkingen.

Het grootste succesverhaal van vaccinatie is de uitroeiing van pokken in 1977. Na wereldwijde vaccinatiecampagnes komt deze ziekte, die de vorige eeuwen vele slachtoffers eiste, helemaal niet meer voor.

Dit is ook mogelijk voor andere ziekten zoals bijvoorbeeld polio. Er zijn slechts drie voorwaarden voor succes: ten eerste mag de ziekte alleen overdraagbaar zijn tussen mensen. Ten tweede moet het vaccin je voldoende beschermen tegen de ziekte. En ten slotte moet de vaccinatiegraad voldoende hoog zijn.

Jolinde Trips deed mee aan de Vlaamse Scriptieprijs. Lees haar volledige scriptie op www.scriptiebank.be

Na een verkennende fase maakte Trips voor haar masterscriptie geneeskunde aan de Universiteit Gent een uitgebreide analyse van 12 Nederlandstalige websites met kritiek op vaccinatie. Van angst voor bijwerkingen tot religieuze argumenten Tegenstanders van vaccinatie hebben elk een eigen invalshoek om hun redenering op te bouwen. Zo is er bijvoorbeeld een groep van artsen en homeopaten die vooral angst hebben voor ernstige bijwerkingen. Anderen gebruiken dan weer religieuze argumenten om niet te vaccineren. Vaccinatie wordt voorgesteld als een ingrijpen in de goddelijke voorzienigheid. Ook binnen de context van de antroposofie, gebaseerd op de ideeën van Rudolf Steiner, weigeren sommigen om te vaccineren. Ziekte en bijhorend herstel kunnen volgens de antroposofie zorgen voor een sprong in de ontwikkeling van een kind.Samenzweringstheoretici Daarnaast zijn er ook samenzweringstheoretici die uitgebreide theorieën verkondigen waarin machthebbers zouden proberen om de bevolking te onderdrukken via het toevoegen van giftige stoffen aan de vaccins. Deze verscheidenheid aan argumenten kan volgens Trips gekaderd worden binnen het postmodernisme. Een wetenschappelijke visie wordt beschouwd als 'een mening', naast alle andere meningen. Daarnaast blijkt vaccinatie het slachtoffer van zijn eigen succes: het beschermende effect van vaccins is vandaag minder zichtbaar, omdat de ziektes waartegen ze beschermen veel minder voorkomen dan vroeger, door de hogere vaccinatiegraad. Succesverhaal Het merendeel van de kinderen wordt gevaccineerd voor ziektes zoals polio, mazelen, rubella en hepatitis B. De vaccins hebben bewezen dat ze de ziektes goed kunnen voorkomen en dat met relatief weinig bijwerkingen. Het grootste succesverhaal van vaccinatie is de uitroeiing van pokken in 1977. Na wereldwijde vaccinatiecampagnes komt deze ziekte, die de vorige eeuwen vele slachtoffers eiste, helemaal niet meer voor. Dit is ook mogelijk voor andere ziekten zoals bijvoorbeeld polio. Er zijn slechts drie voorwaarden voor succes: ten eerste mag de ziekte alleen overdraagbaar zijn tussen mensen. Ten tweede moet het vaccin je voldoende beschermen tegen de ziekte. En ten slotte moet de vaccinatiegraad voldoende hoog zijn.