'Acute cold induced urgency' zo noemt kandidaat-uroloog dr. Pieter Uvin (KU-Leuven) het fenomeen dat sommigen misschien al ervaren hebben bij het stappen op een koude vloer of bij een koude windvlaag. Hij toonde wetenschappelijk aan, althans in diermodellen, dat koude de plasdrang kan induceren.

Artsenkrant bericht over het onderzoek, dat onlangs een prijs wegkaapte op het jaarlijkse congres van de Belgische urologen.

Tot 43% van de patiënten met overactieve blaas klagen over verergerende symptomen in koude omstandigheden. Om te bewijzen dat een koude stimulus plasdrang kan induceren, gebruikte dokter Uvin muizen, waarbij hij via microchirurgie een katheter in de blaas inplantte. Nadat de blaas voor 60% gevuld werd, werd een koude stimulus toegediend (druppels aceton, koude lucht).

Bij de controlemuizen waaraan een mechanische stimulus werd toegediend, gebeurde er niets, maar bij 80% van de muizen die een koude stimulus hadden gekregen, werd blaascontractie vastgesteld die in bijna de helft van de gevallen met mictie gepaard ging. (Michelle Cooreman/Artsenkrant)

'Acute cold induced urgency' zo noemt kandidaat-uroloog dr. Pieter Uvin (KU-Leuven) het fenomeen dat sommigen misschien al ervaren hebben bij het stappen op een koude vloer of bij een koude windvlaag. Hij toonde wetenschappelijk aan, althans in diermodellen, dat koude de plasdrang kan induceren. Artsenkrant bericht over het onderzoek, dat onlangs een prijs wegkaapte op het jaarlijkse congres van de Belgische urologen.Tot 43% van de patiënten met overactieve blaas klagen over verergerende symptomen in koude omstandigheden. Om te bewijzen dat een koude stimulus plasdrang kan induceren, gebruikte dokter Uvin muizen, waarbij hij via microchirurgie een katheter in de blaas inplantte. Nadat de blaas voor 60% gevuld werd, werd een koude stimulus toegediend (druppels aceton, koude lucht). Bij de controlemuizen waaraan een mechanische stimulus werd toegediend, gebeurde er niets, maar bij 80% van de muizen die een koude stimulus hadden gekregen, werd blaascontractie vastgesteld die in bijna de helft van de gevallen met mictie gepaard ging. (Michelle Cooreman/Artsenkrant)