'Het is een hardnekkige mythe dat verkoudheden met een lopende neus en groen slijm tot gevolg, kunnen behandeld worden met antibiotica,' zegt dokter Cliodna McNulty van Public Health England.

'De meeste van dergelijke infecties zijn van virale oorsprong. Ze verdwijnen vanzelf, al mag je er wel op rekenen dat je je een tijdje slecht zal voelen.'

Een enquête van de gezondheidsorganisatie wees uit dat 40 procent van de ondervraagden zich ongerust maakt wanneer snot een groene kleur heeft. Ze denken dat de infectie dan moet behandeld worden met antibiotica. Mensen maken zich minder zorgen wanneer snot kleurloos is.

Resistentie

Public Health England en de huisartsenorganisatie Royal College of General Practitioners trekken aan de alarmbel omdat het oneigenlijk gebruik van antibiotica leidt tot een resistentie bij ziekten die anders wel met deze geneesmiddelen behandeld konden worden.

Volksgezondheid

'Overdreven gebruik van antibiotica is een ernstige bedreiging van de volksgezondheid,' zei dokter Maureen Baker bij de BBC.

En voor wie zich afvraagt waarom snot soms groen is: dat is de kleur van de proteïne die door het immuun systeem in het lichaam wordt aangemaakt om de infectie te bestrijden. (EE)

'Het is een hardnekkige mythe dat verkoudheden met een lopende neus en groen slijm tot gevolg, kunnen behandeld worden met antibiotica,' zegt dokter Cliodna McNulty van Public Health England. 'De meeste van dergelijke infecties zijn van virale oorsprong. Ze verdwijnen vanzelf, al mag je er wel op rekenen dat je je een tijdje slecht zal voelen.' Een enquête van de gezondheidsorganisatie wees uit dat 40 procent van de ondervraagden zich ongerust maakt wanneer snot een groene kleur heeft. Ze denken dat de infectie dan moet behandeld worden met antibiotica. Mensen maken zich minder zorgen wanneer snot kleurloos is.Resistentie Public Health England en de huisartsenorganisatie Royal College of General Practitioners trekken aan de alarmbel omdat het oneigenlijk gebruik van antibiotica leidt tot een resistentie bij ziekten die anders wel met deze geneesmiddelen behandeld konden worden. Volksgezondheid'Overdreven gebruik van antibiotica is een ernstige bedreiging van de volksgezondheid,' zei dokter Maureen Baker bij de BBC. En voor wie zich afvraagt waarom snot soms groen is: dat is de kleur van de proteïne die door het immuun systeem in het lichaam wordt aangemaakt om de infectie te bestrijden. (EE)