Vrije Tribune

‘Waarom de terugbetaling van diëtisten dringend nodig is’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

De Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten vindt het een gemiste kans om enkel in te zetten op een vergoeding van de behandeling van (extreem) overgewicht via operaties. Ze pleit voor de terugbetaling van een bezoek aan de diëtist.

Naar aanleiding van de opinie van N-VA kamerlid Yoleen Van Camp over de vergoeding van bariatrische heelkunde maar het niet voorzien in structurele aanpak van obesitas zoals vergoeding van hulpverlening bij overgewicht door diëtisten en psychologen, pleiten wij als vertegenwoordigers van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten eveneens voor een terugbetaling van onze interventies om voedingsproblemen aan te pakken zowel op preventief als curatief vlak. Er is nu slechts een beperkte terugbetaling bij diabetes en ernstig nierfalen.

Diëtisten zijn opgeleid om mensen op maat voedings- en leefstijladvies te kunnen geven en te coachen voor diverse leeftijdsgroepen en bij diverse ziekten. Zij helpen een antwoord te geven aan mensen die niet meer weten wat ze moeten eten om gezonder te leven.

Onze prioriteit ligt bij mensen met overgewicht, aandoeningen ten gevolge van een overvloedig en eenzijdig eetpatroon (diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten), mensen met chronische voedingsgerelateerde ziekten maar ook bij mensen met risico op malnutritie.

Bariatrie is niet de oplossing voor overgewicht. Zeker niet als dat niet gekoppeld wordt aan een fundamentele aanpassing van voedings- en leefgewoontes van de patiënt onder begeleiding van een diëtist. Dat kan deficiëntieproblemen op de lange termijn voorkomen.

Slechts 9 procent van de diabetespatiënten wordt door de huisarts doorverwezen naar de diëtist. Hoe kun je als diabetespatiënt de regie over je diabetesaandoening opnemen als je niet correct geïnformeerd wordt over de relatie tussen wat je eet, hoeveel je beweegt en de invloed daarvan op je bloedglucosewaarden?

Anti-koolhydratenhype

Hoe kunnen we onze gezondheid verbeteren als ons niet geleerd wordt wat we zelf kunnen doen om de controle-uitslagen te verbeteren en daarmee ook onze levenskwaliteit?

Daarnaast is malnutritie een onderschatte voedingsproblematiek: kinderen met overgewicht, met een eetstoornissen of met een eenzijdig eetpatroon (onder andere door de anti-koolhydratenhype) zullen het grootste slachtoffer zijn als hun eetproblematiek niet tijdig en adequaat wordt aangepakt.

Ook stijgt het risico op malnutritie in de eerste lijn, niet enkel door de vergrijzing gekoppeld aan een langere levensduur maar ook door het versneld ontslag uit het ziekenhuis.

Wat niet onbenoemd mag blijven is de nood aan voedings- en dieetadvies in Woonzorgcentra’s en in de gehandicaptenzorg. Het daar nog dikwijls geheel ontbreken van een goed onderbouwd voedingsbeleid en theoretisch en praktisch voedingsadvies door de diëtist is een groot gemis.

Wij zeggen niet dat het eenvoudig is om een ommekeer te bereiken in voeding en leefstijl. Maar we kunnen hier niet langer mee wachten. Terugbetaling van diëtisten is dringend gewenst zodat iedereen die dit nodig heeft eindelijk voedingsadvies op maat kan krijgen. Ook de minder draagkrachtigen en kwetsbaren in onze samenleving.

Kris Gillis en Rian van Schaik, Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content