Vrouwen weldra halve dag vroeger naar huis na bevalling

© Thinkstock

Na een bevalling zonder complicaties moeten vrouwen een halve dag sneller naar huis. Dat is een maatregel uit het begrotingsvoorstel voor de ziekteverzekering die door het RIZIV is goedgekeurd.

Het remgeld voor wie naar een specialist moet, wordt in sommige gevallen hoger. En na een bevalling zonder complicaties moeten vrouwen een halve dag sneller naar huis. Die maatregelen maken deel uit van het begrotingsvoorstel van de regering voor de ziekteverzekering, dat door de algemene raad van het RIZIV is goedgekeurd. De socialistische mutualiteiten en de christelijke en socialistische vakbonden stemden tegen het voorstel, de christelijke mutualiteiten (CM) onthielden zich. Gevreesd wordt dat de terugbetaling van psychotherapie er nog niet komt.

Bevalling zonder complicaties

De regering legde het voorstel maandagochtend op de tafel van de algemene raad, waarin mutualiteiten, vakbonden en werkgevers en de regering vertegenwoordigd zijn. In het voorstel wordt de groeinorm verlaagd van 3 naar 1,5 procent. Volgend jaar zou de ziekteverzekering 355 miljoen euro moeten besparen. Bijna 39 miljoen euro zou afkomstig zijn van hogere remgelden voor raadplegingen bij sommige specialisten, zoals oogartsen en gynaecologen. Die zouden volgens de CM van 8,23 euro naar 12 euro stijgen. De derdebetalersregeling voor mensen met het recht op een verhoogde tegemoetkoming en chronische patiënten wordt uitgesteld. De opnameduur voor bevallingen zonder complicaties – nu vier tot vijf dagen – wordt met een halve dag verlaagd, omdat die opnameduur elders in West-Europa gemiddeld korter is.

De socialistische mutualiteiten stemden tegen het voorstel. “Als verdediger van de patiënt kunnen wij niet anders. Het begrotingsvoorstel ontneemt de patiënt die naar adem snakt alle zuurstof en bewijst dat we te maken hebben met een drastische besparings- en geen ambitieuze investeringsregering”, zegt algemeen secretaris Paul Callewaert.

Alternatieve pistes

De CM hebben zich onthouden, om naar eigen zeggen “een signaal te geven dat de besparingen best in overleg worden uitgeklaard, met ruimte voor alternatieve pistes”. Het bevorderen van de eerstelijnsgezondheidszorg, de uitbreiding van het verbod op ereloonsupplementen in tweepersoonskamers en de intentie om de behandeling van moeilijke en zeldzame aandoeningen enkel in gespecialiseerde ziekenhuizen te laten gebeuren, zijn punten die de CM toejuichen.

“Minder positief is dat het accent van de regering voor 2015 uitsluitend op besparingen is gelegd”, klinkt het bij de CM. “Er zal dus geen ruimte zijn, zelfs geen beperkte, voor nieuwe initiatieven. Terugbetaling van psychotherapie, betere terugbetaling van tandzorg, betere betaling van de vroedvrouwen en van de thuisverpleging… Allemaal terechte verzuchtingen die niet in 2015 zullen gerealiseerd worden, tenzij met nog bijkomende besparingen.”

Maggie De Blok nuanceert

Maggie De Block
Maggie De Block© Belga

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bevestigt dat de gezondheidszorg volgend jaar fors moet besparen, maar ze ontkent dat er daardoor geen nieuwe initiatieven meer mogelijk zijn. Ze benadrukt dat er nog veel ruimte is voor overleg en staat open voor voorstellen.

“Van alle betrokkenen zullen de patiënten de besparingen het minst voelen”, zegt De Block. Dat er door de forse besparingen geen ruimte meer is voor nieuwe initiatieven, zoals de CM zeggen, klopt volgens het kabinet-De Block niet. Wie met alternatieven of goede voorstellen komt, zal hier zeker over gehoord kunnen worden. Dat de terugbetaling van de psychotherapie er nog niet begin 2015 zal zijn, heeft niet zozeer met de besparingen te maken, maar wel met het feit dat de erkenningsvoorwaarden nog moeten worden uitgewerkt. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content