In 2013 werden 65.487 nieuwe diagnoses van kanker geregistreerd, 34.542 bij mannen (53 pct) en 30.945 bij vrouwen (47 pct). Het Kankerregister berekende dat in vergelijking met 2013 er vanaf 2025 per jaar 12.000 nieuwe diagnoses in België zullen bijkomen. In absolute cijfers zal de stijging van het aantal tumoren bij mannen vooral te wijten zijn aan de veroudering en de groei van de populatie. Bij vrouwen wordt daarnaast een extra toename verwacht als gevolg van het groeiende rookgedrag bij vrouwen.

Verwacht wordt dat vrouwen hun sterke inhaalbeweging op mannen zullen voortzetten, vooral voor tabakgerelateerde tumoren (long-, mond- en keelholtetumoren). Bij mannen blijft het risico dalen voor deze kankers evenals voor prostaatkanker, luidt het.

Mensen met kanker overleven langer

Wat de mortaliteit betreft, is er goed nieuws: het risico om te overlijden aan kanker daalt jaar na jaar. Bij mannen (1.6 pct per jaar) daalt die kans 3 maal sneller dan bij vrouwen (-0.5 pct per jaar). Mensen met kanker overleven langer: de overlevingskansen na de diagnose van kanker zijn de voorbije jaren toegenomen. Bij vergelijking van de periodes 1999-2003 en 2009-2013 voor Vlaanderen is de 5-jaarsoverleving bij mannen met 5 pct toegenomen, bij vrouwen met 3 pct. "Deze goede resultaten zijn te danken aan betere diagnostische hulpmiddelen zoals gevoeligere medische beeldvormingstechnieken en aan het bevolkingsonderzoek (gerichte screeningsprogramma's) dat een vroegtijdige diagnose mogelijk maakt."

Een verbeterde behandeling, en dit op diverse niveaus, verklaart eveneens deze goede resultaten: minder invasieve chirurgische technieken, geoptimaliseerde radiotherapeutische behandelingen, nieuwe chemotherapeutische middelen. Daarnaast is er ook een betere kennis van de tumorkarakteristieken die toelaat meer doelgerichte en gepersonaliseerde behandelingen te starten. (Belga/TE)

In 2013 werden 65.487 nieuwe diagnoses van kanker geregistreerd, 34.542 bij mannen (53 pct) en 30.945 bij vrouwen (47 pct). Het Kankerregister berekende dat in vergelijking met 2013 er vanaf 2025 per jaar 12.000 nieuwe diagnoses in België zullen bijkomen. In absolute cijfers zal de stijging van het aantal tumoren bij mannen vooral te wijten zijn aan de veroudering en de groei van de populatie. Bij vrouwen wordt daarnaast een extra toename verwacht als gevolg van het groeiende rookgedrag bij vrouwen. Verwacht wordt dat vrouwen hun sterke inhaalbeweging op mannen zullen voortzetten, vooral voor tabakgerelateerde tumoren (long-, mond- en keelholtetumoren). Bij mannen blijft het risico dalen voor deze kankers evenals voor prostaatkanker, luidt het. Wat de mortaliteit betreft, is er goed nieuws: het risico om te overlijden aan kanker daalt jaar na jaar. Bij mannen (1.6 pct per jaar) daalt die kans 3 maal sneller dan bij vrouwen (-0.5 pct per jaar). Mensen met kanker overleven langer: de overlevingskansen na de diagnose van kanker zijn de voorbije jaren toegenomen. Bij vergelijking van de periodes 1999-2003 en 2009-2013 voor Vlaanderen is de 5-jaarsoverleving bij mannen met 5 pct toegenomen, bij vrouwen met 3 pct. "Deze goede resultaten zijn te danken aan betere diagnostische hulpmiddelen zoals gevoeligere medische beeldvormingstechnieken en aan het bevolkingsonderzoek (gerichte screeningsprogramma's) dat een vroegtijdige diagnose mogelijk maakt." Een verbeterde behandeling, en dit op diverse niveaus, verklaart eveneens deze goede resultaten: minder invasieve chirurgische technieken, geoptimaliseerde radiotherapeutische behandelingen, nieuwe chemotherapeutische middelen. Daarnaast is er ook een betere kennis van de tumorkarakteristieken die toelaat meer doelgerichte en gepersonaliseerde behandelingen te starten. (Belga/TE)