Vrees voor grote uitbraak coronavirus groeit in Italië, verschillende steden afgegrendeld

Een bord waarschuwt voor de verspreiding van het coronavirus, in het dorp Casalpusterlengo in de Italiaanse regio Lombardije. © Belga

In Italië neemt de vrees voor een verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus toe, nadat twee mensen er aan de longziekte gestorven zijn.

In totaal zijn nu al 79 mensen in Italië besmet met het nieuwe coronavirus. Dat heeft het hoofd van de civiele bescherming, Antonio Borelli, zaterdagavond bekendgemaakt op een persconferentie.

Bij de 79 zijn drie mensen, waaronder twee Chinese toeristen, die het virus enkele weken geleden buiten Italië hadden opgelopen, en een jonge patiënt die zaterdag uit het ziekenhuis in Rome werd ontslagen. Het merendeel van de overige gevallen zijn gevallen in Lombardije (54 gevallen) in het gebied rond Codogno en in Veneto (17 gevallen).

Italië wil de verdere verspreiding van het virus in het noorden van het land stoppen door enkele zwaar getroffen steden van de buitenwereld af te sluiten. Door deze maatregel kunnen tienduizenden mensen die in die gebieden wonen geen kant meer op. Dat heeft de Italiaanse regering zaterdagavond bekendgemaakt.

Minister-president Giuseppe Conte kondigde de noodmaatregel aan nadat het aantal ziektegevallen de afgelopen twee dagen opeens flink steeg.

In tien gemeenten in regio Lombardije zijn scholen en een groot deel van de winkels tijdelijk gesloten. De ongeveer 50.000 inwoners wordt aangeraden vooral thuis te blijven. Grote evenementen, zoals kerkdiensten, carnavalsvieringen en sportwedstrijden, zijn verboden.

Italië is het Europese land met de meeste COVID-19-besmettingen. In Duitsland werden 16 besmettingen geregistreerd, in Frankrijk 12, inclusief een overleden patiënt. België telt één besmetting.

De Serie A-wedstrijden van zondag Inter-Sampdoria, Hellas Verona-Cagliari en Atalanta-Sassuolo zijn afgelast. De Italiaanse autoriteiten beslisten alle sportmanifestaties van zondag in de regio’s Lombardije en Venetië te annuleren, waaronder dus ook de drie wedstrijden in de hoogste Italiaanse voetbalklasse. Zaterdagnamiddag werd ook al het duel in de Serie B tussen Ascoli en Cremonese afgelast.

96 nieuwe doden in China

De dodentol van de epidemie in China is zondag opgelopen tot meer dan 2.400. In de centrale provincie Hubei, het epicentrum van de epidemie, zijn nog eens 96 mensen overleden.

De overgrote meerderheid van de nieuwe sterfgevallen zijn geregistreerd in Wuhan, de hoofdstad van Hubei, zo blijkt uit het dagelijkse bulletin van de provinciale gezondheidscommissie. De commissie rapporteerde ook 630 nieuwe bevestigde gevallen van besmetting in de provincie, waardoor het totaal van besmettingen op het Chinese vasteland nu uitkomt op ongeveer 77.000.

Het aantal coronaviruspatiënten in Zuid-Korea is gestegen met 123 gevallen en komt nu uit op een totaal van 556. Er zijn ook twee nieuwe sterfgevallen, waardoor het aantal doden in het land door het virus uitkomt op vier. Dat maakten de gezondheidsautoriteiten zondag bekend.

75 van de laatst geïdentificeerde gevallen hebben banden met de Shincheonji-kerk van Jezus, een christelijke sekte die momenteel getroffen wordt door Covid-19, zei het Koreaanse Centrum voor ziektebestrijding en preventie in een verklaring.

Sommige passagiers Diamond Princess onvoldoende getest

23 van de circa 970 passagiers die eerder deze week het cruiseschip Diamond Princess hebben verlaten, zijn van boord gegaan zonder voldoende te zijn getest op het nieuwe coronavirus. Dat hebben de Japanse autoriteiten bekendgemaakt. Een van de vertrokken passagiers, een Japanse vrouw van in de zestig, bleek toch besmet te zijn met het virus toen ze aankwam bij de plek waar ze twee weken in quarantaine gaat.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak, maar sinds woensdag mogen mensen die het virus niet hebben van boord gaan. De afgelopen dagen zijn ongeveer 970 passagiers vertrokken.

Minister Katsunobu Kato van Volksgezondheid geeft toe dat er fouten zijn gemaakt en biedt zijn excuses aan. Alle 23 passagiers die niet afdoende zijn gecheckt, worden opnieuw getest op Covid-19. Er bevinden zich nog steeds niet-Japanse passagiers op het schip. Zij wachten op hun repatriëring. Ook zijn nog zo’n duizend bemanningsleden aan boord. Zij brachten de afgelopen weken bijvoorbeeld maaltijden rond en moeten nu alsnog in quarantaine.

Afrika ‘moet één front vormen’ tegen virus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Afrikaanse landen ondertussen op zich beter te wapenen tegen het nieuwe coronavirus. De landen zouden slecht voorbereid zijn op besmettingsgevallen. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus wil dat de lidstaten van de Afrikaanse Unie ‘één front vormen om agressiever te zijn’ in de strijd tegen het nieuwe virus. Vooralsnog is Egypte het enige land in Afrika waar een besmettingsgeval is geregistreerd.

‘Onze grootste zorg blijft dat de mogelijkheid bestaat dat het COVID-19 zich verspreidt in landen met zwakkere gezondheidssystemen’, zei Tedros. Volgens hem is er onder meer speciale apparatuur nodig voor als er nieuwe besmettingen worden geregistreerd, alleen is er in veel Afrikaanse landen een tekort aan dit soort middelen.

Het nieuwe coronavirus brak eind vorig jaar voor het eerst uit in de Chinese provincie Hubei. Inmiddels zijn in China zeker 2.300 patiënten aan de ziekte overleden. Ruim 76.000 mensen raakten besmet.

Partner Content