Vooral VS zijn begaan met vergeten ziektes

© Reuters

De internationale steun om vergeten ziektes in de armste landen aan te pakken, is de voorbije vijf jaar met 340 miljoen euro gestegen. Maar het geld voor onderzoek naar de behandeling van deze ziektes komt vooral uit de VS.

Het gaat om verwaarloosde ziektes zoals lepra, Guineaworm en andere infecties die hoofdzakelijk arme gemeenschappen in arme landen treffen. Ze krijgen traditioneel weinig aandacht van de donoren die het zeer dure onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen sponsoren.

Uit een nieuw rapport van het Global Funding of Innovation for Neglected Diseases (G-finder) blijkt dat slechts een handvol landen de strijd tegen vergeten ziektes financiert. De VS zijn met publiek geld en privégeld van de stichting van Bill en Melinda Gates goed voor ongeveer 70 procent van de fondsen. Ook dit rapport is overigens betaald door de stichting Gates.

G-finder waarschuwt dat de rest van het geld van enkele Europese landen en de Britse Wellcome Trust afkomstig is. Het enige niet-westerse land in de top tien van sponsors is India, dat gemiddeld 4,3 miljoen euro per jaar spendeert aan onderzoek over vergeten ziektes.

“Het rapport moet ons wakker schudden om nieuwe partijen te betrekken, waaronder enkele nieuwe stichtingen, en aan te dringen bij groeilanden om meer te doen”, reageert Peter J. Hotez, voorzitter van de Amerikaanse ngo Sabine Vaccine Institute.

Onderzoek en ontwikkeling

Hoewel het totale bedrag voor de strijd tegen vergeten ziektes is gestegen met 340 miljoen euro tot 2,2 miljard euro sinds 2007, ging het aandeel van zowel openbare als filantropische instellingen intussen weer aanzienlijk naar omlaag.

Ook de Amerikaanse regering heeft in 2011 wat gesnoeid in haar uitgaven voor zulk onderzoek. “Sommige regeringen geven niet zomaar op, wat fantastisch is”, verklaart Mary Moran, een van de auteurs van het rapport en directeur van Policy Cures in Londen.

“Maar we zijn bang dat hun investeringsmodel verglijdt naar hoe het vroeger was, waarbij de publieke sector basisonderzoek betaalde en de productontwikkeling volledig overliet aan de industrie en filantropische instellingen, met als gevolg dat er bijna geen medicijnen of vaccins voor vergeten ziektes werden ontwikkeld.”

Moran vergelijkt het met een man op de maan krijgen. Daar heb je wetenschappers voor nodig die onderzoek doen en anderen die de raket ook echt bouwen. “Als regeringen een oplossing willen voor vergeten ziektes, moeten ze zowel de productontwikkeling als het algemene onderzoek financieren.”

Wereldgezondheidsorganisatie In de privésector is de focus verschoven van drie van de opvallendste ziektes (aids, malaria en tuberculose) naar een tweede rang van “halfcommerciële” aandoeningen zoals dengue (knokkelkoorts) en meningitis, waar vandaag een kwart van de globale uitgaven naartoe vloeien.

Volgens het nieuwe rapport blijft de financiering van derderangsziekten zoals lepra, trachoom en acute reuma miniem: elk van deze aandoeningen krijgt minder dan 0,5 procent van het internationaal beloofde geld voor onderzoek.

Niet alleen regeringen besparen. Ook het geld van grote filantropische instellingen voor de strijd tegen vergeten ziekten is fors gedaald in de voorbije jaren, van 530 miljoen euro in 2009 tot 420 miljoen in 2011. Veel heeft te maken met wijzigingen bij de Gates Foundation zelf, wat nog maar eens aantoont hoe riskant het is om sterk af te hangen van enkele donoren.

“Het rapport bewijst duidelijk dat de financiering voor de strijd tegen vergeten ziektes kwetsbaar is”, aldus Manica Balasegaram, directeur van de Access-campagne bij Artsen zonder Grenzen.

Ze is ontgoocheld dat de discussie binnen de Wereldgezondheidsorganisatie vorige week over een betere coördinatie van onderzoek en ontwikkeling geen akkoord heeft opgeleverd. “Al tien jaar lang wordt hierover gesproken, maar regeringen schuiven de zaak voor zich uit. Ook de komende vier jaar worden business as usual.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content