Voedingstips tegen zwangerschapskwaaltjes

© istock
An Swerts Journaliste BodyTalk magazine

Zwangerschapskwaaltjes kunnen je roze babywolk danig vertroebelen. Maar door je eetgewoonten wat aan te passen, ondervind je toch vaak wat verlichting.

Zwangerschapskwaaltjes horen er voor veel aanstaande mama’s helaas bij. Zoals vermoeidheid, waardoor je vaker zin hebt in suiker – meer bepaald in snelle suikers zoals in koekjes, chocolade of ijs. Die geven snel een energieboost, die helaas maar kort duurt en de calorieën snel doet aantikken. Wil je gaan snacken? Dan hebben Lobke Husson en Katrien Van der Vaerent, diëtisten in UZ Leuven en auteurs van Eten als je zwanger bent, alvast deze tips. “Drink eerst wat water of een suikerarme drank. En ga voor een vullend, voedzaam tussendoortje. Zoals een stuk fruit, een kommetje soep, een handvol rauwe groenten, een rijstwafel of wat noten, rozijnen of gedroogd fruit. Maar af en toe eens snoepen moet natuurlijk ook kunnen.”

Misselijkheid milderen

“Bespreek al je zwangerschapskwaaltjes ook met je gynaecoloog”, adviseren Husson en Van der Vaerent. “Want soms is naast een aanpassing van je voedings- en leefgewoonten ook medicatie aangewezen.” Zoals bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid, wanneer de volgende voedingstips onvoldoende verlichting brengen. “Leg een beschuitje op je nachtkastje, zodat je niet met een lege maag moet opstaan. Eet om de paar uur kleine, niet al te vetrijke maaltijden. Drink regelmatig kleine slokjes water, eventueel met wat citroensap erbij. Als plantaardig middeltje tegen misselijkheid wordt vooral gember naar voren geschoven. Je vindt het als specerij, om aan je eten toe te voegen, maar ook verwerkt in onder meer koekjes, thee en voedingssupplementen.”

Eten als je zwanger bent Lobke Husson en Katrien Van Der Vaerent, Lannoo, 2018, 156 blz., ISBN 9789401446549.
Eten als je zwanger bent Lobke Husson en Katrien Van Der Vaerent, Lannoo, 2018, 156 blz., ISBN 9789401446549.

Deze vrij verkrijgbare gembersupplementen bevatten doorgaans een geconcentreerd gemberextract. Maar het Koninklijk Besluit van 24 januari 2017 laat voor zwangeren alleen gemberpoeder toe, en dat in een maximale dagelijkse dosis van 1 gram gedroogde wortelstok. Gemberextracten bevatten wellicht minder vluchtige bestanddelen dan gemberpoeder en wijken dus af van de natuurlijke samenstelling van gember. Daarom worden die extracten aanzien als producten met een ander veiligheidsprofiel. Als firma’s ze voor zwangeren willen aanbevelen, moeten ze een uitzondering aanvragen op basis van bijkomende gegevens uit klinisch onderzoek. Wil je een gembersupplement uitproberen, overleg dan eerst met je gynaecoloog.

Zuurbranden blussen

Nog een ander zwangerschapskwaaltje waarmee veel vrouwen te maken krijgen, zijn zure oprispingen. Roken en alcohol vermijd je dan beter, ook in het belang van je ongeboren kind. “En verder kun je je reflux nog temperen door bruisende en cafeïne houdende dranken te beperken”, tippen diëtisten Husson en Van der Vaerent. “Vermijd ook uitgebreide, vetrijke maaltijden. Ga niet meteen na het eten liggen voor een dutje, en eet niet vlak voor het slapengaan. Melk, yoghurt, plattekaas en kwark geven tijdelijk verlichting. Gember en munt bieden sommigen wat soelaas. Of pikante en zure voeding je zuurbranden verergeren, moet je wat ondervinden.”

Stoelgang stimuleren

Door je veranderde hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap gaan je darmen trager werken, waardoor je sneller geconstipeerd raakt. Wat bevordert een vlotte stoelgang? Gaan als je moet gaan. Voldoende bewegen. Veel water drinken, minimaal 1,5 liter per dag. “En genoeg vezels eten”, vullen Husson en Van der Vaerent aan. “Vezels zitten vooral in volkorenproducten. Rauwkost bevat meer vezels dan gekookte groenten. En onder het fruit bevatten vooral kiwi, mango, ananas, sinaasappel en andere citrusvruchten veel vezels. Uit vruchtensappen en smoothies zijn de vezels grotendeels verdwenen. Ook fruit in blik bevat een pak minder vezels. En gedroogd fruit is dan wel een goede vezelbron, maar heeft wel een hoger suikergehalte. Wat je beter mijdt, omdat ze net een constiperende werking hebben, zijn onder meer banaan, witte rijst en chocolade.”

Voedingstips tegen zwangerschapskwaaltjes

Bloeddruk zachtjes boosten

Nogal wat vrouwen hebben vooral tijdens het tweede zwangerschapstrimester een lage bloeddruk, wat op zich niet gevaarlijk is, tenzij je hierdoor flauwvalt en je bezeert. Wat kun je doen om het duizelige, slappe gevoel bij een lage bloeddruk tegen te gaan? Steunkousen dragen als je lang stil rechtop moet staan. Rustig rechtop komen uit een gebukte of liggende houding. “Maar ook op regelmatige tijdstippen eten en drinken”, adviseren Husson en Van der Vaerent. “Zeker voldoende water drinken, en zo nodig wat guller zout op je eten strooien, of al eens vaker genieten van een bouillon, gezouten noten, olijven, kaas… Zonder te overdrijven, en alleen als je zeker bent dat je klachten ook effectief aan een lage bloeddruk te wijten zijn. Drop en zoethoutthee helpen dan mogelijk ook wat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content