Test uw kennis: herkent u ultrabewerkte voeding in de supermarkt?

© Getty Images

Het merendeel van de voedingsmiddelen in de supermarkt wordt als ultrabewerkt beschouwd. Maar wat is dat precies? Test uw kennis in onze quiz. 

Almaar meer studies tonen aan dat ultrabewerkte voeding onze gezondheid in gevaar kan brengen. Tal van ziektes, waaronder darmkanker, worden gelinkt aan die populaire industriële producten op ons bord.

Maar wat is dat nu: ultrabewerkte voeding? Test hieronder uw kennis!

De term ‘ultrabewerkte voeding’ werd in 2009 bedacht door onderzoekers van de Universiteit van São Paulo, als onderdeel van hun Nova-voedselclassificatiesysteem dat voedingsmiddelen in vier groepen indeelt: 

Groep 1: onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen, waaronder hele vruchten en groenten, melk, haver en rijst.
Groep 2: bewerkte basisingrediënten die bij het koken worden gebruikt, waaronder zout, suiker, honing, olie en boter.
Groep 3: bewerkte voedingsmiddelen die zijn gemaakt door ingrediënten uit groep één en twee toe te voegen. Hieronder vallen blikgroenten met zout, yoghurt, brood, kaas en gerookte vis.
Groep 4: ultraverwerkte voedingsmiddelen, dit zijn commerciële producten die zijn gemaakt van extracten van voedingsmiddelen, vaak met toegevoegde chemicaliën, smaakstoffen en andere ingrediënten die je niet in een huishoudelijke keuken zou aantreffen.

Toegegeven, dit is geen zwart-witverhaal. Maar als u ingrediënten ziet die u niet zou gebruiken in uw eigen keuken (in de veronderstelling dat u geen E-nummertjes in uw kast heeft staan), heeft u waarschijnlijk een ultrabewerkt product in handen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise