De jongste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn onthutsend: in tien jaar tijd is het aantal gevallen van depressie wereldwijd met bijna 20 procent gestegen. Tegelijk eten we met z'n allen veel onnatuurlijker, ongezonder en meer suiker. Is er een verband of niet? Het is een vraag voor de wetenschap. Voor alle duidelijkheid: we hebben het niet over 'comfort food' zoals taart en koekjes die je suikerspiegel de hoogte in jagen en daarna leeg achterlaten, maar over voeding die neurotransmitters als dopamine en serotonine activeren en zo een invloed zouden hebben op mentale processen in de hersenen. Voedingswetenschappers uit negen verschillende Europese landen onderzoeken momenteel met de steun van de Europese Unie de samenhang tussen stemming en voedsel via het project 'Moodfood' dat in 2014 van start ging. Op de resultaten is het nog even wachten tot 2019. Ondertussen moeten we het stellen met enkele kleinschalige studies. Zo bleek in 2015 in het Journal of Epidemiology & Community Health dat mensen die vaak vis op het menu zetten, tot 17 procent minder kans lopen om een depressie te ontwikkelen vanwege de omega 3-vetzuren die aanwezig zijn in vis. Ook een hoge kwaliteit van proteïnen, vitaminen en mineralen in vis remmen depressieve gevoelens af.
...