Verkoudheidsvirussen kunnen zowel schadelijk als nuttig zijn

© iStock

Een verkoudheidsvirus is in staat blaaskankercellen uit te schakelen.

Het onderzoek naar virussen die verkoudheden veroorzaken, kan twee kanten op. Enerzijds is er de strijd tegen verkoudheden. Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) en zijn collega’s publiceerden in het vakblad Public Library of Science Biology een doorbraak. Dat is nieuws, want er zijn nog altijd geen afdoende behandelingen voor verkoudheden. Voor de meeste mensen is dat niet erg, maar als je last hebt van astma of chronische longproblemen kan een verkoudheid de druppel te veel zijn.

Verkoudheidsvirussen dringen ons lichaam doorgaans binnen langs de neus. Ze proberen er cellen van het neusslijmvlies te infecteren. Om de invasie te vergemakkelijken veranderen ze lichtjes van vorm. De wetenschappers zijn erin geslaagd een middel te ontwikkelen dat die vormverandering tegengaat, waardoor de kans op infectie veel kleiner is. Het zal wel nog even duren voor de nieuwe kennis is omgezet in iets voor de apotheek.

Andere wetenschappers ontdekten dat een bepaald verkoudheidsvirus instrumenteel kan zijn in de strijd tegen blaaskanker. Volgens hun verslag in Clinical Cancer Research vallen de virussen selectief de kankercellen aan, waarna ze zich er zo sterk in vermenigvuldigen dat de cellen als het ware ontploffen. Blaaskanker is moeilijk te bestrijden, omdat er in de blaaswand amper afweercellen actief zijn.

Eén van de vijftien patiënten genas volledig van zijn kanker als gevolg van de behandeling. Bij niemand waren er neveneffecten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content