Verken uw lichaamsklok: wat doet u het best wanneer?

© iStock

Wetenschappers vinden dat de moderne maatschappij zich ‘arrogant’ gedraagt door het belang van de slaap en onze interne lichaamsklok steeds meer te negeren. Welke impact heeft deze biologische klok eigenlijk op ons lichaam? We verkennen de acht fasen van ons bioritme.

6.00 – 8.49 uur: Gevarenzone voor een hartaanval

Goed moment om te ontwaken

Meer kans op hartaanvallen

Mannen hebben hun testosteronpiek

Wees voorzichtig, dit is namelijk het moment van de dag waarop uw hart het meest kwetsbaar is. De bloedvaten zijn immers stroever en het bloed dikker en plakkeriger. Bovendien stijgt de bloeddruk. Alles samen zorgt dat voor een hoger risico op een hartaanval op dit moment van de dag. De productie van het slaaphormoon melatonine stopt en het lichaam maakt zich op om zich in gang te zetten. Het is nu geen goed moment om te sporten.

9.00 – 11.59 uur: U bent het meest alert

Een maximaal cortisolgehalte

Een maximale alertheid

Kortetermijngeheugen werkt het best

U bevindt zich wellicht op het werk en dat is een goede zaak. Plan uw moeilijkste taken op dit moment van de dag, want uw alertheid is groot aangezien het stresshormoon cortisol een natuurlijk hoogtepunt bereikt. We zijn doorgaans het meest productief voor de lunch en tests tonen aan dat het kortetermijngeheugen dan het beste werkt. Blijf bezig, want er komt een dipje aan…

12.00 – 14.59 uur: De biologische siësta

Een verhoogde maagactiviteit

Een dipje in de alertheid

Meer verkeersongevallen

Met een buik vol eten, is er een verhoogde activiteit in de maag. Dit veroorzaakt een dipje, maar tast ook de alertheid tijdens het autorijden aan. Zo is er een stijging van het aantal dodelijke verkeersongevallen vanaf 14 uur, vooral bij oudere mensen. Het is bovendien een slecht moment om alcohol te drinken omdat het je suffer maakt dan op elk ander moment van de dag.

13.00 – 17.59 uur: Ga sporten

Longen en cardiovasculair systeem functioneren het best

De lichaamstemperatuur piekt

Goed moment om te sporten

Werk uzelf in het zweet! De lichaamstemperatuur stijgt in de late namiddag en zorgt voor een natuurlijke opwarming van de spieren. Het hart en de longen werken beter en de spieren zijn zes procent sterker dan op hun laagste punt tijdens de dag. Sommige sporters gebruiken dit moment soms om een wereldrecord aan te vallen.

18.00 – 20.59 uur: Kijk uit met wat u eet

Geen goed moment voor een zware maaltijd

De lever kan het best om met alcohol

De intuïtie werkt beter

Klaar voor het avondmaal en daar kan best een aperitiefje bij, want de lever kan alcohol beter aan op dit moment. Wacht echter niet te lang om het eten op te scheppen, want het lichaam kan minder goed voedsel verwerken naarmate de nacht dichterbij komt. Er zijn aanwijzingen dat zware maaltijden op een laat tijdstip het risico op obesitas en diabetes doen stijgen.

21.00 – 23.59 uur: Klaar om te gaan slapen

De productie van melatonine wordt opgebouwd

De lichaamstemperatuur daalt

Een goed moment om te gaan slapen.

Bedtijd komt eraan. De pijnappelklier in de hersenen produceert nu volop melatonine om u te helpen de slaap te vinden. De lichaamstemperatuur daalt en de lichaamsklok laat u weten dat het tijd is om de zetel in te ruilen voor een bed. Bij ochtendmensen gebeurt dat iets vroeger dan bij avondmensen.

00.00- 2.59 uur: Het lichaam zet zichzelf uit

Het slaaphormoon melatonine piekt

De waakzaamheid en alertheid zijn minimaal

Het brein reinigt zichzelf en herinneringen zetten zich vast.

Het is meer dan ooit bedtijd. De hormonale veranderingen in het lichaam vertellen u dat u nu moet slapen. Het brein ontdoet zichzelf van alle afvalstoffen die zich gedurende een dagje zwaar nadenken hebben opgebouwd. De darmen zijn uitgeschakeld. Let op als u nu nog wakker bent. Het aandachtsniveau is immers heel laag. Vandaar dat nachtwerk niet zonder risico is.

3.00 – 5.59 uur: Het lichaam slaapt

Lage lichaamstemperatuur

Lichaam herstelt zichzelf

Het is het midden van de nacht en het lichaam is nog ver verwijderd van de waaktoestand. Het melatonineniveau is nog steeds hoog, maar begint te dalen naarmate de ochtend dichterbij komt. Uw lichaamstemperatuur is opvallend koeler dan op elk ander moment van de dag omdat de energie naar andere dingen gaat, zoals bijvoorbeeld het herstellen van de huid. (TE)

Lees ook: ‘In de ochtend zijn virussen gevaarlijker’

Bron: BBC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content