De zwarte mamba is de snelste slang ter wereld, en een van de dodelijkste: het gif doet er maar een half uur over om een volwassen mens te doden.

Verrassend genoeg hebben onderzoekers van het Instituut voor Moleculaire en Cellulaire Farmacologie in Nice net uit het gif van de mamba een stof weten te distilleren, die veelbelovend is als pijnstiller. De studie werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Onderzoek bij muizen wees uit dat het effect van de stof vergelijkbaar is met morfine, maar dan zonder de bijwerkingen zoals misselijkheid en hoofdpijn. Er trad ook geen gewenning op zoals bij morfine, waardoor steeds grotere dosissen nodig zijn.

Volgens de onderzoekers kan de stof ook meer leren over de manier waarop de hersenen pijn identificeren en interpreteren. Dat gebeurt door een aantal chemische stoffen en een proces in de hersenen dat de zuurtegraad in cellen meet. De werking van de stof kan wetenschappers nieuw inzicht verschaffen in dat proces, en tot nog meer nieuwe geneesmiddelen leiden. (IPS/INM)

De zwarte mamba is de snelste slang ter wereld, en een van de dodelijkste: het gif doet er maar een half uur over om een volwassen mens te doden. Verrassend genoeg hebben onderzoekers van het Instituut voor Moleculaire en Cellulaire Farmacologie in Nice net uit het gif van de mamba een stof weten te distilleren, die veelbelovend is als pijnstiller. De studie werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature. Onderzoek bij muizen wees uit dat het effect van de stof vergelijkbaar is met morfine, maar dan zonder de bijwerkingen zoals misselijkheid en hoofdpijn. Er trad ook geen gewenning op zoals bij morfine, waardoor steeds grotere dosissen nodig zijn. Volgens de onderzoekers kan de stof ook meer leren over de manier waarop de hersenen pijn identificeren en interpreteren. Dat gebeurt door een aantal chemische stoffen en een proces in de hersenen dat de zuurtegraad in cellen meet. De werking van de stof kan wetenschappers nieuw inzicht verschaffen in dat proces, en tot nog meer nieuwe geneesmiddelen leiden. (IPS/INM)