Een hartinfarct is al lang geen mannenziekte meer. Van de 4 miljoen gevallen van hart- en vaatziekten die jaarlijks in Europa worden genoteerd, gaat het in 55 procent om vrouwen. Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat ze dankzij hun hormonen tot aan de menopauze beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Dat klopt steeds minder.

Natuurlijke oestrogenen remmen het dichtslibben van de bloedvaten, de hoofdoorzaak van hartinfarct, af, maar door de veranderingen in leefgewoonten is het risico toch fors toegenomen. In 1995 was slechts 3,7 procent van de vrouwen met een hartinfarct jonger dan 50 jaar, vandaag al 12 procent. Dat zegt de Parijse experte Danièle Hermann, voorzitster van de Fondation Recherche Cardio-Vasculaire aan het Institut de France. "Vrouw zijn, moeder zijn, uit werken gaan...

Veel vrouwen kampen continu met stress om elke rol te kunnen blijven vervullen," stelt Hermann. Stress alléén kan niet enkel tot een hartvaanval leiden, maar onder invloed van stress eten mensen meer vet- en suikerhoudende voedingsmiddelen, wat ook ongunstig is voor hart en bloedvaten.

Riskante onwetendheid Voor de vrouwen schuilt het grootste risico echter in hun onwetendheid en in de mannelijke onverschilligheid van een deel van de medische wereld. Omdat ze ervan uitgaan dat ze beschermd zijn, negeren ze bepaalde vroege symptomen zoals een verhoogde hartslag, kortademigheid of vermoeidheid. De huisarts stuurt ze vaak terug naar huis met een voorschrift voor een kalmeringsmiddel en de diagnose dat ze overspannen zijn.

In Frankrijk heeft een vrouw met klachten van pijn in de borst tot 20 procent minder kans op een cardiologisch onderzoek in vergelijking met een man. Dat verschil loopt zelfs op tot 40 procent wat betreft de aanvragen tot een coronaire angiografie. Ook het onderzoek naar hart- en vaatziekten is voor 70 procent op mannen toegespitst. Door de relatief kleine diameter van vrouwelijke bloedvaten zijn bepaalde invasieve procedures technisch moeilijk. Bij vrouwen worden bovendien andere fysiologische reacties op medicatie waargenomen, onder andere door hun hormoonhuishouding.

Preventie

Hart- en vaatziekten zijn niet onvermijdelijk: je kunt ze voorkomen. Gezonde voeding, leren delegeren, tijd voor jezelf vrijmaken, lachen, vrijen, sporten..., het zijn eenvoudige maatregelen die een groot verschil maken. Danièle Hermann: "Bij de minste twijfel mogen vrouwen niet aarzelen om assertief te zijn en aanvullende onderzoeken te vragen, ja, er zelfs op aan te dringen." Lees alle adviezen voor een gezond vrouwenhart morgen in Bodytalk. (MFD / MF)

Bron: Bodytalk nr.78, vanaf 19 april

Een hartinfarct is al lang geen mannenziekte meer. Van de 4 miljoen gevallen van hart- en vaatziekten die jaarlijks in Europa worden genoteerd, gaat het in 55 procent om vrouwen. Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat ze dankzij hun hormonen tot aan de menopauze beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Dat klopt steeds minder. Natuurlijke oestrogenen remmen het dichtslibben van de bloedvaten, de hoofdoorzaak van hartinfarct, af, maar door de veranderingen in leefgewoonten is het risico toch fors toegenomen. In 1995 was slechts 3,7 procent van de vrouwen met een hartinfarct jonger dan 50 jaar, vandaag al 12 procent. Dat zegt de Parijse experte Danièle Hermann, voorzitster van de Fondation Recherche Cardio-Vasculaire aan het Institut de France. "Vrouw zijn, moeder zijn, uit werken gaan... Veel vrouwen kampen continu met stress om elke rol te kunnen blijven vervullen," stelt Hermann. Stress alléén kan niet enkel tot een hartvaanval leiden, maar onder invloed van stress eten mensen meer vet- en suikerhoudende voedingsmiddelen, wat ook ongunstig is voor hart en bloedvaten. Riskante onwetendheid Voor de vrouwen schuilt het grootste risico echter in hun onwetendheid en in de mannelijke onverschilligheid van een deel van de medische wereld. Omdat ze ervan uitgaan dat ze beschermd zijn, negeren ze bepaalde vroege symptomen zoals een verhoogde hartslag, kortademigheid of vermoeidheid. De huisarts stuurt ze vaak terug naar huis met een voorschrift voor een kalmeringsmiddel en de diagnose dat ze overspannen zijn. In Frankrijk heeft een vrouw met klachten van pijn in de borst tot 20 procent minder kans op een cardiologisch onderzoek in vergelijking met een man. Dat verschil loopt zelfs op tot 40 procent wat betreft de aanvragen tot een coronaire angiografie. Ook het onderzoek naar hart- en vaatziekten is voor 70 procent op mannen toegespitst. Door de relatief kleine diameter van vrouwelijke bloedvaten zijn bepaalde invasieve procedures technisch moeilijk. Bij vrouwen worden bovendien andere fysiologische reacties op medicatie waargenomen, onder andere door hun hormoonhuishouding. Preventie Hart- en vaatziekten zijn niet onvermijdelijk: je kunt ze voorkomen. Gezonde voeding, leren delegeren, tijd voor jezelf vrijmaken, lachen, vrijen, sporten..., het zijn eenvoudige maatregelen die een groot verschil maken. Danièle Hermann: "Bij de minste twijfel mogen vrouwen niet aarzelen om assertief te zijn en aanvullende onderzoeken te vragen, ja, er zelfs op aan te dringen." Lees alle adviezen voor een gezond vrouwenhart morgen in Bodytalk. (MFD / MF) Bron: Bodytalk nr.78, vanaf 19 april