Van heks tot vervangmoeder: Vijf soorten stiefmoeders

Stiefmoeder © Thinkstock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Door haar komst fleurt vader weer op en dat is meestal mooi meegenomen voor de kinderen. Maar hoe vergaat het de stiefmoeders zelf? Dat hangt vooral af van het type stiefmoeder, stelt de Nederlandse Stichting Stiefmoeders.

1. De kernstiefmoeder: Dat haar partner al kinderen had, maakte hem extra aantrekkelijk. Ze wil graag een moeder zijn voor de stiefkinderen. Eentje die inspanningen doet om de schade door de scheiding bij de kinderen te herstellen. De kernstiefmoeder heeft vaak moeite met de biologische moeder. Ze vergelijkt zichzelf met haar en vindt het super als haar stiefkinderen haar ook als moeder zien. Als ze meer voelt voor haar eigen kinderen dan voor haar stiefkinderen, voelt ze zich schuldig.

2. De biologische stiefmoeder: Ze ziet hun huis als een dak boven 2 gezinnen: hij met zijn kinderen en zij met de hare. Die scheiding zorgt voor spanningen en frustraties. Ze ziet voor zichzelf geen rol als stiefmoeder, maar verwacht soms wel dat haar partner een vaderfiguur is voor haar kroost. De aanwezigheid van de kinderen zet de relatie onder druk. Biologische stiefmoeders lopen heel vaak vast. Ze slagen er moeilijk in om hun stiefkinderen graag te zien en voelen zich daar soms schuldig over.

3. De teruggetrokken stiefmoeder: Zij had het zich allemaal anders voorgesteld en is diep teleurgesteld. Haar partner steunt haar te weinig en corrigeert zelden negatief gedrag van zijn kinderen tegen haar. Eigenlijk heeft ze een hekel aan haar stiefkinderen, die zich soms vijandig opstellen. Deze stiefmoeder heeft zich emotioneel teruggetrokken uit zelfbescherming. Ze voelt zich machteloos en gefrustreerd. Soms doet ze een nieuwe poging om de relaties te verbeteren. Soms niet. Dit type is het ongelukkigst.

4. De relatiegerichte stiefmoeder: Zij vormt een goed team met haar partner. Voor haar komt hun relatie op de eerste plaats. Ze is niet geïnteresseerd in een stiefmoederrol en laat de primaire zorg en verantwoordelijkheden voor de stiefkinderen aan haar partner over. Met haar stiefkinderen streeft ze een vriendschappelijke band na. Ze ziet zichzelf liever als vriendin dan als stiefmoeder. De relatiegerichte stiefmoeder ondervindt weinig problemen, zo lang ze accepteert dat ze de aandacht van haar partner moet delen met zijn kinderen.

5. De familiestiefmoeder: Zij ziet zichzelf niet als stiefmoeder, maar ze neemt wel actief deel aan de opvoeding van haar stiefkinderen. Voor haar is het extra familie. Ze vindt: hoe meer mensen van de kinderen houden, hoe beter voor hen. Ze accepteert ook dat de biologische moeder en de vader het laatste woord hebben als het over de kinderen gaat. Dit gezin functioneert goed, tenzij de biologische moeder roet in het eten gooit en de stiefmoeder niet aanvaardt.

Welk soort stiefmoeder ben jij? Doe de test op www.stichtingstiefmoeders.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content