Vaccin tegen Chinees coronavirus al in de maak

Het coronavirus © getty

Een vaccin tegen gele koorts van de KU Leuven is ook inzetbaar tegen het Chinese coronavirus. Dat leerde de ontdekking van een genetische code eerder deze week.

Verschillende instituten zoeken momenteel naar een vaccin tegen het nieuw ontdekte coronavirus in China. Teams van de National Institutes of Health in de Verenigde Staten en van de Stiftung Tierärztliche Hochschule in Hannover gooien zich in de wedloop. Ook het Leuvense Rega Instituut van de KU Leuven doet dat.

Het vaccin tegen het coronavirus van het Rega Instituut werd initieel ontwikkeld tegen gele koorts. ‘Eerder zijn we erin geslaagd om in de genetische code van gele koorts nieuw genetisch materiaal in te brengen. Dat leidde tot de ontwikkeling van vaccins tegen ebola en hondsdolheid, waarmee we kinderen op jonge leeftijd kunnen beschermen. We denken dat we met dezelfde DNA-technologie een dubbel vaccin kunnen ontwikkelen, tegen zowel gele koorts als het coronavirus’, zegt hoogleraar virologie Johan Neyts.

In een volgende fase wordt de vaccintechnologie uitgetest op proefdieren. ‘Over zes tot acht weken willen we nagaan of het vaccin bij muizen een immuunafweer op gang kan brengen die voldoende sterk is om infectie te voorkomen. Om te zien of ze antistoffen aanmaken, hebben we ongeveer een maand nodig’, stelt Neyts.

Van muizen naar mensen

Tussen muizen en mensen liggen volgens Neyts nog veel stappen. ‘Zo moeten we de veiligheid aantonen en de productiekwaliteit voorleggen aan de overheid. Als het coronavirus een mondiaal probleem zou worden, kan de ontwikkeling van het vaccin versneld worden. Dat gebeurde ook met het vaccin tegen ebola. Maar het is nu nog te vroeg om te zeggen dat het dezelfde richting uitgaat.’

De ontwikkeling van het vaccin kan de universiteit voor een deel alleen aan, met financiering uit allerlei fondsen. Voor een wereldwijde productie en verdeling wordt uiteraard gekeken naar de farmaceutische sector. Er zijn nog geen bedrijven in beeld.

‘Zo’n proces duurt doorgaans vijf tot tien jaar. Maar het hangt ook af van hoe het virus zelf zich ontwikkelt. Als het echt nodig is, kan het snel gaan. Maar ik schat dat het toch nog zeker een jaar zal duren voor we patiënten kunnen behandelen.’

Ook als het coronavirus snel onder controle geraakt, gaat de KU Leuven door met de ontwikkeling van het vaccin.

Partner Content