Bepaalde bestanddelen van urine zijn een goede voorspeller van iemands fitheid en sterftekans, zo blijkt uit een gepubliceerd onderzoek van Gerjan Navis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

"Je kunt aan de urine zien of er iets moet veranderen aan een leefstijl en bovendien wát. Dat komt meestal neer op gezonder eten en meer bewegen. Je kunt het zien als een soort Coopertest zonder hardlopen."

Kwetsbare mensen

Via de urine verwijdert het lichaam stoffen uit het lichaam, maar dat zijn niet alleen afvalstoffen. Het bevat vrijwel alles wat het lichaam op dat moment niet nodig heeft, zoals zouten, restanten van medicijnen en water. De urine van 24 uur geeft daarmee een beeld van ons voedingspatroon en wat daar mis mee is, constateert Navis.

Door urine te onderzoeken kun je meten of iemand kwetsbaar is of tegen een stootje kan en hoe dat samenhangt met voeding. Navis verwacht dat op deze manier kwetsbare mensen eerder geïdentificeerd worden. (Belga/TE)

Bepaalde bestanddelen van urine zijn een goede voorspeller van iemands fitheid en sterftekans, zo blijkt uit een gepubliceerd onderzoek van Gerjan Navis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). "Je kunt aan de urine zien of er iets moet veranderen aan een leefstijl en bovendien wát. Dat komt meestal neer op gezonder eten en meer bewegen. Je kunt het zien als een soort Coopertest zonder hardlopen." Kwetsbare mensenVia de urine verwijdert het lichaam stoffen uit het lichaam, maar dat zijn niet alleen afvalstoffen. Het bevat vrijwel alles wat het lichaam op dat moment niet nodig heeft, zoals zouten, restanten van medicijnen en water. De urine van 24 uur geeft daarmee een beeld van ons voedingspatroon en wat daar mis mee is, constateert Navis. Door urine te onderzoeken kun je meten of iemand kwetsbaar is of tegen een stootje kan en hoe dat samenhangt met voeding. Navis verwacht dat op deze manier kwetsbare mensen eerder geïdentificeerd worden. (Belga/TE)