Door de opwarming van de aarde zullen marathons in de toekomst trager gelopen worden. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Boston op de website van de wetenschapsnieuwssite Futurity.

Voor de studie hebben de onderzoekers de looptijden van de Boston Marathon, de langstlopende jaarlijkse marathon ter wereld (sinds 1924) onderzocht, samen met de weersomstandigheden tijdens elke editie. De marathon was voor de onderzoekers ideaal om de effecten van aanhoudende warmte op looptijden te onderzoeken. "De route is weinig aangepast en alle trackrecords zijn bijgehouden sinds 1933."

Met de gegevens ontwikkelden wetenschappers een simulatie die kan aantonen of de opwarming van de aarde effect zal hebben op de toekomstige loopprestaties van marathonlopers. Uit de resultaten blijkt dat de vooropgestelde temperatuurstijgingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) de sportprestaties wel degelijk zullen beïnvloeden.

Bij een stijging van 0,058°C per jaar is er tegen 2100 95% kans dat de marathontijden trager zullen zijn. Als de temperatuur met slechts 0,028°C per jaar stijgt, zou die kans nog 64% bedragen. (JS)

Door de opwarming van de aarde zullen marathons in de toekomst trager gelopen worden. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Boston op de website van de wetenschapsnieuwssite Futurity. Voor de studie hebben de onderzoekers de looptijden van de Boston Marathon, de langstlopende jaarlijkse marathon ter wereld (sinds 1924) onderzocht, samen met de weersomstandigheden tijdens elke editie. De marathon was voor de onderzoekers ideaal om de effecten van aanhoudende warmte op looptijden te onderzoeken. "De route is weinig aangepast en alle trackrecords zijn bijgehouden sinds 1933." Met de gegevens ontwikkelden wetenschappers een simulatie die kan aantonen of de opwarming van de aarde effect zal hebben op de toekomstige loopprestaties van marathonlopers. Uit de resultaten blijkt dat de vooropgestelde temperatuurstijgingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) de sportprestaties wel degelijk zullen beïnvloeden. Bij een stijging van 0,058°C per jaar is er tegen 2100 95% kans dat de marathontijden trager zullen zijn. Als de temperatuur met slechts 0,028°C per jaar stijgt, zou die kans nog 64% bedragen. (JS)