De belangenvereniging Allergienet en het Waalse Prévention des allergies hebben de handen in elkaar geslagen voor de nationale campagne 'Allergie op school'. Bedoeling is scholen te sensibiliseren rond allergie bij leerlingen en de risico's daarvan.

Op de campagnewebsite www.allergieopschool.be vinden ouders, scholen en kinderen praktische info die onmiddellijk toepasbaar is. Zo kan de leerkracht er bijvoorbeeld informatie terugvinden over de symptomen van een allergie en het wat en hoe bij de communicatie met de ouders en de leerling. De leerling krijgt er onder meer tips en meer uitleg over de verschillende soorten allergie.

Voedselallergie

Op de website vinden scholen ook een formulier voor de opmaak van een 'persoonlijk allergie plan'. Daarin staat dan waar de leerling allergisch aan is, wat te doen wanneer de leerling toch in contact is gekomen met de bewuste stof en wie te contacteren in dat geval.

Ongeveer 4 tot 7 procent van de schoolgaande kinderen wordt getroffen door een voedselallergie. Twee op de drie scholen hebben minstens één leerling die risico heeft op anafylaxie. Dat is een snel optredende allergische reactie die ernstig is en tot de dood kan leiden. De belangrijkste uitlokkers zijn voeding, wespen- en bijengif, medicatie en latex.

"Epipen, een auto-injector met adrenaline, is in zo'n gevallen onontbeerlijk", zegt dokter Elke De Wachter, van het UZ Brussel. "Het is belangrijk dat het schoolpersoneel weet dat ze dit kunnen toedienen", zegt ze. (Belga/AVE)

De belangenvereniging Allergienet en het Waalse Prévention des allergies hebben de handen in elkaar geslagen voor de nationale campagne 'Allergie op school'. Bedoeling is scholen te sensibiliseren rond allergie bij leerlingen en de risico's daarvan.Op de campagnewebsite www.allergieopschool.be vinden ouders, scholen en kinderen praktische info die onmiddellijk toepasbaar is. Zo kan de leerkracht er bijvoorbeeld informatie terugvinden over de symptomen van een allergie en het wat en hoe bij de communicatie met de ouders en de leerling. De leerling krijgt er onder meer tips en meer uitleg over de verschillende soorten allergie.Op de website vinden scholen ook een formulier voor de opmaak van een 'persoonlijk allergie plan'. Daarin staat dan waar de leerling allergisch aan is, wat te doen wanneer de leerling toch in contact is gekomen met de bewuste stof en wie te contacteren in dat geval.Ongeveer 4 tot 7 procent van de schoolgaande kinderen wordt getroffen door een voedselallergie. Twee op de drie scholen hebben minstens één leerling die risico heeft op anafylaxie. Dat is een snel optredende allergische reactie die ernstig is en tot de dood kan leiden. De belangrijkste uitlokkers zijn voeding, wespen- en bijengif, medicatie en latex. "Epipen, een auto-injector met adrenaline, is in zo'n gevallen onontbeerlijk", zegt dokter Elke De Wachter, van het UZ Brussel. "Het is belangrijk dat het schoolpersoneel weet dat ze dit kunnen toedienen", zegt ze. (Belga/AVE)