Psychosociale interventies die gericht zijn op het verbeteren van de communicatie en de zelfredzaamheid, en waarbij ouders, zorgverleners en leerkrachten worden betrokken, dienen centraal te staan in de basisaanpak voor autismespectrumstoornis (ASS). Dat meldt een gepubliceerd rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), dat onderzocht welke interventies wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Bijkomende handicaps voorkomen

In België vertonen minstens 70.000 personen autisme, van wie viermaal meer jongens dan meisjes. Autismespectrumstoornis uit zich op veel uiteenlopende manieren en elke persoon met autisme is uniek. Omdat het gaat om een neurologische ontwikkelingsstoornis kan ASS niet "genezen" worden. Het komt er dus vooral op aan om de capaciteiten van een kind of jongere met autisme zoveel mogelijk te ontwikkelen, storend gedrag te vermijden of onder controle te houden en om bijkomende handicaps te voorkomen, aldus het KCE.

Als basisaanpak voor autismespectrumstoornis beveelt het KCE psychosociale interventies aan gericht op het verbeteren van de communicatie en de zelfredzaamheid, en waarbij ouders, zorgverleners en leerkrachten worden betrokken. Voor een aantal bestaat er vrij overtuigend bewijs, andere zijn veelbelovend en verdienen bijkomend klinisch onderzoek. Geneesmiddelen zijn in twee specifieke gevallen gerechtvaardigd: bij gedragsproblemen en slaapstoornissen.

Extreme maatregelen

Extreme maatregelen, zoals het inpakken met koude en natte compressen (packing), raadt het KCE ten zeerste af. Voor een aantal behandelingen bestaat niet het minste bewijs van werkzaamheid, en het KCE raadt hun gebruik af. Het gaat om geneesmiddelen of biologische stoffen (secretine, immunoglobulines, enz.) die voor andere doeleinden worden voorgeschreven dan waarvoor ze eigenlijk zijn bedoeld.

Hetzelfde geldt voor glutenvrije of caseinevrije diëten en voedingssupplementen. Er bestaat evenmin wetenschappelijk bewijs voor acupunctuur, massages of therapie met dieren. Het studierapport vermeldt nog een reeks andere behandelingen waarin men ook best geen geld of moeite investeert. (Belga/AVE)

Psychosociale interventies die gericht zijn op het verbeteren van de communicatie en de zelfredzaamheid, en waarbij ouders, zorgverleners en leerkrachten worden betrokken, dienen centraal te staan in de basisaanpak voor autismespectrumstoornis (ASS). Dat meldt een gepubliceerd rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), dat onderzocht welke interventies wetenschappelijk onderbouwd zijn.In België vertonen minstens 70.000 personen autisme, van wie viermaal meer jongens dan meisjes. Autismespectrumstoornis uit zich op veel uiteenlopende manieren en elke persoon met autisme is uniek. Omdat het gaat om een neurologische ontwikkelingsstoornis kan ASS niet "genezen" worden. Het komt er dus vooral op aan om de capaciteiten van een kind of jongere met autisme zoveel mogelijk te ontwikkelen, storend gedrag te vermijden of onder controle te houden en om bijkomende handicaps te voorkomen, aldus het KCE. Als basisaanpak voor autismespectrumstoornis beveelt het KCE psychosociale interventies aan gericht op het verbeteren van de communicatie en de zelfredzaamheid, en waarbij ouders, zorgverleners en leerkrachten worden betrokken. Voor een aantal bestaat er vrij overtuigend bewijs, andere zijn veelbelovend en verdienen bijkomend klinisch onderzoek. Geneesmiddelen zijn in twee specifieke gevallen gerechtvaardigd: bij gedragsproblemen en slaapstoornissen. Extreme maatregelen, zoals het inpakken met koude en natte compressen (packing), raadt het KCE ten zeerste af. Voor een aantal behandelingen bestaat niet het minste bewijs van werkzaamheid, en het KCE raadt hun gebruik af. Het gaat om geneesmiddelen of biologische stoffen (secretine, immunoglobulines, enz.) die voor andere doeleinden worden voorgeschreven dan waarvoor ze eigenlijk zijn bedoeld. Hetzelfde geldt voor glutenvrije of caseinevrije diëten en voedingssupplementen. Er bestaat evenmin wetenschappelijk bewijs voor acupunctuur, massages of therapie met dieren. Het studierapport vermeldt nog een reeks andere behandelingen waarin men ook best geen geld of moeite investeert. (Belga/AVE)