Uit een CM-onderzoek blijkt dat het gebruik van antidepressiva toeneemt met de leeftijd. Opvallend is dat meisjes bijna dubbel zo vaak hun toevlucht zoeken in dit soort geneesmiddelen dan jongens (1,7 ten opzichte van 1 procent).

Volgens de CM is niet enkel het totale aantal gebruikers problematisch, dat bleef volgens het onderzoek tussen 2001 en 2011 vrij stabiel, maar ook de toenemende duur van de 'kuren'. Op 10 jaar tijd is het percentage onder antidepressivagebruikende jongeren dat jaarlijks meer dan 180 dagdosissen neemt, immers gestegen van 18 naar 34 procent.

Geluk is deels maakbaar

De CM wil daarom meer inzetten op de geestelijke gezondheid via het onderwijs en lanceert een educatief pakket bedoeld voor 14- tot 16-jarigen. Het pakket 'De Gelukzoekers' bestaat uit een spel en lessenreeks die jongeren moeten helpen om er zich bewust van te maken dat geluk deels 'maakbaar' is.

Het pakket stoelt op het CM-geluksplan, gebaseerd op 'de zeven principes van geluk' beschreven door het Nederlandse Trimbos-instituut. Elke gelukslijn bevat haltes met concrete tips om dagelijks werk te maken van geluk voor jezelf en anderen.

Ook in de omgeving van de jongere (het gezin, vrije tijd) kan er echter nog meer aan preventie gedaan worden, vindt de CM. (Belga/TE)

Uit een CM-onderzoek blijkt dat het gebruik van antidepressiva toeneemt met de leeftijd. Opvallend is dat meisjes bijna dubbel zo vaak hun toevlucht zoeken in dit soort geneesmiddelen dan jongens (1,7 ten opzichte van 1 procent). Volgens de CM is niet enkel het totale aantal gebruikers problematisch, dat bleef volgens het onderzoek tussen 2001 en 2011 vrij stabiel, maar ook de toenemende duur van de 'kuren'. Op 10 jaar tijd is het percentage onder antidepressivagebruikende jongeren dat jaarlijks meer dan 180 dagdosissen neemt, immers gestegen van 18 naar 34 procent. Geluk is deels maakbaar De CM wil daarom meer inzetten op de geestelijke gezondheid via het onderwijs en lanceert een educatief pakket bedoeld voor 14- tot 16-jarigen. Het pakket 'De Gelukzoekers' bestaat uit een spel en lessenreeks die jongeren moeten helpen om er zich bewust van te maken dat geluk deels 'maakbaar' is. Het pakket stoelt op het CM-geluksplan, gebaseerd op 'de zeven principes van geluk' beschreven door het Nederlandse Trimbos-instituut. Elke gelukslijn bevat haltes met concrete tips om dagelijks werk te maken van geluk voor jezelf en anderen. Ook in de omgeving van de jongere (het gezin, vrije tijd) kan er echter nog meer aan preventie gedaan worden, vindt de CM. (Belga/TE)