In België zijn er jaarlijks ongeveer 26.000 schedeltrauma's, meestal zonder veel erg. Toch stelt het KCE vast dat er zelfs bij lichte hersenschuddingen vaak een hersenscan genomen wordt om een hersenletsel uit te sluiten. Dat dure onderzoek, dat de patiënt ook blootstelt aan schadelijke straling, kan met een bloedtest vermeden worden.

Het KCE onderzocht alle gepubliceerde wetenschappelijke studies over die veelbelovende test, waarbij een proteïne opgespoord wordt die bij een hersenletsel in het bloed vrijkomt. De test blijkt een waardevol middel te zijn "om met quasi-zekerheid een hersenletsel na een licht schedeltrauma uit te sluiten, toch bij volwassenen". Patiënten met een negatieve test kunnen dan gerustgesteld naar huis.

'Stapsgewijs'

Het KCE stelt een stapsgewijze aanpak voor. "Deze begint met een gestandaardiseerde klinische evaluatie, gebaseerd op de symptomen van de patiënt en de omstandigheden van het trauma. Daarmee kan al een hele groep patiënten worden bepaald bij wie verder onderzoek niet nodig is, omdat hun risico zo goed als onbestaand is. Bij de overblijvende patiënten kan vervolgens de S100B-test gebruikt worden om na te gaan of ze al dan niet een CT-scan nodig hebben."

"Voor een aantal groepen patiënten leidt de test tot onvoldoende betrouwbare resultaten. Bij hen wordt de test dan ook niet aanbevolen. Het gaat om patiënten met meerdere trauma's of met tekenen van schedelbreuk, kinderen en 65-plussers, patiënten die bloedverdunners nemen en patiënten met symptomen die sowieso een actieve opvolging vereisen, wat ook het resultaat van de proteïnetest is."

(Belga/RR)

In België zijn er jaarlijks ongeveer 26.000 schedeltrauma's, meestal zonder veel erg. Toch stelt het KCE vast dat er zelfs bij lichte hersenschuddingen vaak een hersenscan genomen wordt om een hersenletsel uit te sluiten. Dat dure onderzoek, dat de patiënt ook blootstelt aan schadelijke straling, kan met een bloedtest vermeden worden. Het KCE onderzocht alle gepubliceerde wetenschappelijke studies over die veelbelovende test, waarbij een proteïne opgespoord wordt die bij een hersenletsel in het bloed vrijkomt. De test blijkt een waardevol middel te zijn "om met quasi-zekerheid een hersenletsel na een licht schedeltrauma uit te sluiten, toch bij volwassenen". Patiënten met een negatieve test kunnen dan gerustgesteld naar huis. Het KCE stelt een stapsgewijze aanpak voor. "Deze begint met een gestandaardiseerde klinische evaluatie, gebaseerd op de symptomen van de patiënt en de omstandigheden van het trauma. Daarmee kan al een hele groep patiënten worden bepaald bij wie verder onderzoek niet nodig is, omdat hun risico zo goed als onbestaand is. Bij de overblijvende patiënten kan vervolgens de S100B-test gebruikt worden om na te gaan of ze al dan niet een CT-scan nodig hebben." "Voor een aantal groepen patiënten leidt de test tot onvoldoende betrouwbare resultaten. Bij hen wordt de test dan ook niet aanbevolen. Het gaat om patiënten met meerdere trauma's of met tekenen van schedelbreuk, kinderen en 65-plussers, patiënten die bloedverdunners nemen en patiënten met symptomen die sowieso een actieve opvolging vereisen, wat ook het resultaat van de proteïnetest is."(Belga/RR)