‘Superbacterie’ teistert ziekenhuis LA

Ziekenhuisbacterie MRSA. © iStock

Een ziekenhuis in het Amerikaanse Los Angeles heeft gemeld dat 179 mensen vermoedelijk werden blootgesteld aan een ‘superbacterie’. De antibioticaresistente ziekenhuisbacterie kostte al aan twee patiënten het leven.

Het UCLA Ronald Reagan Medisch Centrum in het Amerikaanse Los Angeles heeft aangegeven dat 179 mensen vermoedelijk werden blootgesteld aan een ‘superbacterie’. Dat gebeurde tussen 3 oktober 2014 en 28 januari 2015 bij onderzoeken waarbij een endoscoop via de keel werd ingebracht voor de diagnose en behandeling van alvleesklier- en galziekten. Dat bericht persagentschap Reuters.

Bij zeven van de 179 getroffenen werden infecties bevestigd. Twee van de patiënten lieten ondertussen het leven. Over de andere vijf werden geen details vrijgegeven. Al wie mogelijk in contact kwam met de carbapenemresistente Enterobacteriën (CRE) ontving een testpakket dat geanalyseerd zal worden door de Universiteit van Californië, schrijft Reuters.

‘Het is belangrijk te benadrukken dat deze uitbraak geen gevaar vormt voor de publieke gezondheid in LA’, zei Benjaming Schwartz van het departement Volksgezondheid in LA volgens het persagentschap. Toch komen besmettingen met zulke ziekenhuisbacteriën vaker voor dan we zouden denken. Wat houdt zo’n infectie in, hoe dodelijk is het en hoe zit dat in België? Een overzicht.

Wat is de zogenaamde superbacterie?

Het verwijst naar de ziekenhuisbacterie: een verzamelnaam voor bacteriën die resistent geworden zijn voor antibiotica die doorgaans gebruikt worden om bacteriële infecties te behandelen. In LA is er nu sprake van het type CRE. Als de bacterie in de bloedstroom of blaas terechtkomt, veroorzaakt dat infecties die moeilijk te stoppen zijn. Bovendien kan de bacterie zijn antibioticaresistentie overdragen aan andere microben die op hun beurt medicatie gaan weerstaan, verklaart Time.com.

Hoe raakt men besmet?

Besmettingen met ziekenhuisbacteriën komen, zoals de naam aangeeft, vooral voor in ziekenhuisomgevingen of in andere medische zorgcentra. Dat komt omdat de verspreiding gebeurt door nauw contact tussen de bacteriën en een kwetsbaar deel van het lichaam: bijvoorbeeld een open wonde. In het huidige geval in LA – en vele andere gevallen – zijn de infecties te wijten aan slecht gereinigde medische instrumenten.

Hoe wordt een besmetting behandeld?

Er kan een behandeling geprobeerd worden met antibiotica die wel nog effect hebben. Maar dat is moeilijk en soms zelfs onmogelijk.

Hoe vaak komen ziekenhuisbacteriën voor?

Het type CRE is slechts een van vele antibioticaresistente bacteriën. Meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een ander voorbeeld: de bacterie doodt ongeveer 64 procent meer patiënten dan in het geval waarbij mensen met een niet-resistente vorm besmet zijn, aldus Time.com.

In ons land zorgt de ziekenhuisbacterie jaarlijks voor 3.000 sterfgevallen op 111.276 besmettingen. Dat blijkt uit cijfers uit 2012 van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC). Met 7,1 procent van alle Belgische ziekenhuispatiënten die tijdens hun verblijf besmet raken, kent België procentueel gezien dubbel zo veel infecties als andere Europese landen, zo stelt Het Nieuwsblad.

Hoe dodelijk is het?

Time.com haalt een studie uit 2014 aan, die aangeeft dat superbacteriën aan tot 10 miljoen mensen per jaar het leven kunnen kosten tegen 2050, wat hen dodelijker dan kanker zou maken. Ziekenhuisbacteriën doden tot de helft van de besmette patiënten.

Wie in België besmet raakte, overleed volgens de data van het ECDC aan de gevolgen van infecties aan de luchtwegen of bloedvergiftiging. De infecties treden volgens Het Nieuwsblad vooral op bij kwetsbare patiënten die ouder zijn, lijden aan ernstige ziektes en/of kampen met een verminderde immuniteit. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content