Het gaat om doperwten, wortels, de combinatie daarvan en jonge kapucijners. Ook wordt er minder zout toegevoegd, maakten brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie bekend.

De hoeveelheid zout in deze producten wordt met een kwart verminderd. Ook in maïs zit volgens de brancheorganisaties voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout.

Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn vallen onder de nieuwe afspraak, aldus de brancheorganisaties. "Onze sector maakt samen met de supermarktketens al jaren stappen om zout en suiker in onze producten te verminderen", zegt Ruben Bringsken, voorzitter van de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie.

Eerste stap

Volgens de belangenbehartigers zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in onder meer wintergroenten en appelmoes.

De Nederlandse voedselwaakhond foodwatch juicht de stap toe. "Suiker toevoegen aan het gezondste onderdeel van de maaltijd - de groenten - is een absurditeit die gelukkig stopt. Hopelijk is deze stap van de conservenfabrikanten het vliegwiel dat nodig is om ook de andere sectoren eindelijk in beweging te krijgen met serieuze suikerreductie", aldus de organisatie.

Het gaat om doperwten, wortels, de combinatie daarvan en jonge kapucijners. Ook wordt er minder zout toegevoegd, maakten brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie bekend. De hoeveelheid zout in deze producten wordt met een kwart verminderd. Ook in maïs zit volgens de brancheorganisaties voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout. Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn vallen onder de nieuwe afspraak, aldus de brancheorganisaties. "Onze sector maakt samen met de supermarktketens al jaren stappen om zout en suiker in onze producten te verminderen", zegt Ruben Bringsken, voorzitter van de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie. Volgens de belangenbehartigers zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in onder meer wintergroenten en appelmoes. De Nederlandse voedselwaakhond foodwatch juicht de stap toe. "Suiker toevoegen aan het gezondste onderdeel van de maaltijd - de groenten - is een absurditeit die gelukkig stopt. Hopelijk is deze stap van de conservenfabrikanten het vliegwiel dat nodig is om ook de andere sectoren eindelijk in beweging te krijgen met serieuze suikerreductie", aldus de organisatie.