Het Europees Parlement heeft zijn veto gesteld tegen een ontwerptekst die zou toestaan dat babyvoeding beduidend meer suiker bevat dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt.

Met een meerderheid van 393 tegen 305 stemmen verzette het Europese halfrond zich tegen een uitvoeringsbesluit van de Europese Commissie over de controle op babyvoeding. Het besluit zou nog steeds toestaan dat 30 procent van de energie in babyvoeding uit suikers mag komen, terwijl de WHO aanbeveelt om de inname van suikers te beperken tot 10 procent van de totale energiewaarde.

Borstvoeding niet ontmoedigen

"Dit was opnieuw een voorbeeld waarbij de Commissie te veel naar allerlei lobbyisten luistert, in dit geval die van de voedingsindustrie", zo begroette Europarlementslid Bart Staes (Groen) het resultaat van de stemming. Hij wijst erop dat wetenschappelijke comités in verscheidene lidstaten eigenlijk zelfs een beperking tot 5 procent aanbevelen.

Het hoge suikergehalte wordt aanzien als een van de oorzaken van het toenemende overgewicht bij kinderen. Ook kan de inname van grote hoeveelheden suikers de ontwikkeling van ongezonde smaakpatronen in de hand werken. De Europarlementsleden eisen ook dat de etikettering en reclame voor verwerkte babyvoeding duidelijk en objectief moeten zijn en borstvoeding niet mogen ontmoedigen. (Belga/AVE)

Het Europees Parlement heeft zijn veto gesteld tegen een ontwerptekst die zou toestaan dat babyvoeding beduidend meer suiker bevat dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt. Met een meerderheid van 393 tegen 305 stemmen verzette het Europese halfrond zich tegen een uitvoeringsbesluit van de Europese Commissie over de controle op babyvoeding. Het besluit zou nog steeds toestaan dat 30 procent van de energie in babyvoeding uit suikers mag komen, terwijl de WHO aanbeveelt om de inname van suikers te beperken tot 10 procent van de totale energiewaarde. "Dit was opnieuw een voorbeeld waarbij de Commissie te veel naar allerlei lobbyisten luistert, in dit geval die van de voedingsindustrie", zo begroette Europarlementslid Bart Staes (Groen) het resultaat van de stemming. Hij wijst erop dat wetenschappelijke comités in verscheidene lidstaten eigenlijk zelfs een beperking tot 5 procent aanbevelen. Het hoge suikergehalte wordt aanzien als een van de oorzaken van het toenemende overgewicht bij kinderen. Ook kan de inname van grote hoeveelheden suikers de ontwikkeling van ongezonde smaakpatronen in de hand werken. De Europarlementsleden eisen ook dat de etikettering en reclame voor verwerkte babyvoeding duidelijk en objectief moeten zijn en borstvoeding niet mogen ontmoedigen. (Belga/AVE)