Stinkend groen snot, zelfs dan heb je nog geen antibiotica nodig

© iStock

Voor veel mensen wijst groen snot op een bacteriële infectie die je alleen kan uitroeien met antibiotica. Tweemaal fout, want aan de kleur zie je niet of virussen dan wel bacteriën al die miserie veroorzaken. En antibiotica helpen niet tegen virussen, toch veruit de belangrijkste bron van verkoudheden.

Wees gerust, al dat snotteren is niet zo erg. Gewoonlijk ben je er binnen enkele dagen van verlost. Alleen gaan sommige mensen zich zorgen maken. Ach en oei. Hun neus zit vol. Het drukt wat. Ze voelen zich ziekjes en kijk, hun snot kleurt geel. Of erger nog: groen! Het stinkt zelfs een beetje; naar etter. Een duidelijk teken dat er dringend ingegrepen moet worden.

Dus snellen ze naar hun arts, vragen daar iets om ‘snel te genezen’ en dat is in hun ogen alleen antibiotica. Vaak bezwijkt de arts met een snelle kribbel op een voorschrift.

Er zijn nochtans goede redenen om niet aan de antibiotica te gaan, want de resistente bacteriën rukken op. Wie denkt geen gevaar te lopen, zit fout. Van bij je eerste antibioticapil maak je de weg vrij voor elke bacterie die daartegen bestand is. Je schakelt immers de concurrentie uit en de resistente bacterie krijgt dan alle kans om vrij te woekeren. Wanneer dat toevallig een multiresistente bacterie is, beschik je bovendien over geen enkel wapen meer en kan je alleen maar hopen dat je lichaam sterk genoeg is om die aanval te overleven. Elk jaar lukt dat echter al enkele duizenden Belgen niet meer; en vergis je niet, dit is echt geen einde om naar uit te zien.

Waarom is kleur onbelangrijk?

Terug naar het stinkende, geelgroene snot, want daar draait het uiteindelijk om. Hoe goor ook, de kleur is bij een gewone verkoudheid totaal onbelangrijk omdat je er niets uit kunt opmaken. De kleur heeft zelfs niets met de ziektekiemen te maken, maar wel met de afweerstoffen en witte bloedcellen in het neusslijm die de strijd tegen die ziektekiemen aangaan. Die bevatten ijzer en het zijn die ijzerverbindingen die de kleur veroorzaken. Kortom, hoe meer goede troepen in de strijd, hoe geelgroener het snot.

‘De kleur komt van afweerstoffen en witte bloedcellen. Hoe meer goede troepen in de strijd, hoe geelgroener het snot.’

Dat je neus ondertussen verstopt raakt, is het gevolg van 2 zaken. Je slijmvlies dat het neusslijm produceert, zwelt op zodat de ruimte tussenin versmalt en het snot moeilijker meer kan wegvloeien. Daarnaast scheidt het neusslijmvlies als bijdrage aan de afweerreactie eiwitten en bijkomende stoffen af die het slijm dikker en taaier maken, zodat de ziektekiemen beter opgesloten raken en gemakkelijker uitgeschakeld kunnen worden.

Nuttige weetjes over neusslijm

  • Een volwassen man of vrouw produceert elke dag gemiddeld 1,5 liter neusslijm. De grote massa van dat slijm glijdt immers langzaam via de achterkant van de neusholte naar de keelholte en bij elke slikbeweging slik je er een beetje van in. Je merkt er niets van, tenzij je er op gaat letten.
  • Wie beweert dat je snot niet mag inslikken en dat je er ziek van kunt worden, beseft duidelijk niet dat we dit met zijn allen continu doen. Het maagzuur maakt trouwens korte metten met zowat alle ziektekiemen die zo in de maag terechtkomen.
  • Een loopneus bij koud weer is een zeer irritant verschijnsel dat meestal niets met een infectie of irritatie te maken heeft. Het is gewoonlijk niet meer dan condenswater uit de ingeademde lucht dat zich afzet in de neus en terug naar beneden vloeit, waarbij het uiteraard wat verdund slijm meevoert.
  • Bruin snot kan het resultaat zijn van bloed – teveel in de neus gepeuterd of te hard getoeterd – of van stof. Meestal is niks om je ongerust over te maken, behalve als het bloeden chronisch wordt. Dan stap je best naar je arts, en liever vroeger dan laat.
  • Zwart snot komt ook voor, maar bijna uitsluitend bij mensen met een verzwakte afweer en de oorzaak is meestal een schimmelinfectie. Breng je arts liefst zo vlug mogelijk op de hoogte.

Stevig snuiten doe je beter niet

Niets irritanter dan een verstobde neus, rood en pijnlijk van het vele snuiten; zeker wanneer je onder de mensen moet komen. Maar er zijn wel heel wat eenvoudige oplossingen die verlichting brengen en stevig snuiten is zeker niet de meest aangewezen weg.

Waarom niet? Heel eenvoudig, wanneer je snuit, creëer je een hoge druk in de neusholte met als doel de uitweg proper te blazen. Meestal lukt dat echter niet en creëer je net een groter probleem. De druk ontsnapt niet naar buiten, maar pompt slijm en ziektekiemen in de sinussen waar het bijna niet meer weg kan. Je vergroot zo de kans om een ontsteking van de sinussen, waarna het spel helemaal op de wagen zit.

Snuiten kan wel, maar liefst heel rustig en alleen wanneer je neus niet erg verstopt is.

Je neus ophalen werkt veel beter. Oké, het is niet erg gewaardeerd in de sociale omgang, maar het hoeft niet noodzakelijk luidruchtig. Rustig en diep langs de neus inademen werkt ook en de slijmen die meekomen, slik je gewoon in. Vies zijn, hoeft niet want je doet het toch heel de dag door, gewoon automatisch, zonder erbij na te denken (zie kader).

Een andere prima methode om de neus open te houden bij een lichte verstopping zijn zoute neusdruppels of een zoute neusspray. Dit werkt vaak ook wanneer je neus volledig dicht zit, maar je moet er wat geduld bij uitoefenen. Wanneer je namelijk even gaat liggen met je hoofd op één zijde trekt het bovenste neusgat meestal open en dat is dan het moment om in te grijpen.

Je kan de neus ook spoelen met wat lauw, licht gezouten water, maar dat vraagt iets meer handigheid en een speciale techniek. Je moet je hoofd schuin voorover houden en wat van het water in het bovenste neusgat gieten. Hou je je hoofd in de juiste houding, dan vloeit het water er langs het onderste neusgat weer uit. Of langs je mond, maar dat is niet erg. De eerste maal is het gegarandeerd knoeien.

Te vaak spoelen, is niet goed. Het kan de infectie verergeren omdat je niet alleen de slechteriken wegspoelt, maar ook defensieve krachten. Spoel daarom alleen wanneer je verkouden bent en laat je neus verder met rust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content