Naar aanleiding van Wereldaidsdag wordt op 1 december opgeroepen tot meer solidariteit met aidspatiënten. Uit cijfers van de Verenigde Naties (VN) blijkt dat het aantal aidsdoden mondiaal daalt. In eigen land was er vorig jaar wel een lichte stijging van het aantal hiv-diagnoses.

Tot 2015 is Getting to Zero de boodschap van de Wereldaidsdag. Met die slagzin drukken organisatoren hun wens uit om het aantal besmettingen, gevallen van discriminatie en doden door aids tot nul terug te brengen. Wereldaidsdag streeft ook naar een open communicatie over de ziekte. Op die manier moet het taboe eromheen worden doorbroken.

Stijging in België

Volgens een VN-rapport is het aantal aidsdoden vorig jaar gedaald tot 1,6 miljoen. In 2005 waren er nog 2,5 miljoen sterfgevallen ten gevolge van de ziekte. Er waren verleden jaar ook een derde minder nieuwe hiv-diagnoses dan in 2001. De toenemende internationale steun, waardoor meer patiënten toegang krijgen tot medicijnen, werpt mondiaal zijn vruchten af.

In België stellen artsen nog steeds drie nieuwe hiv-besmettingen per dag vast. In 2012 zijn er volgens het jaarrapport van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid 1.227 nieuwe diagnoses vastgesteld. Dat zijn er iets meer in 2011, toen er 1.177 nieuwe besmettingen werden geregistreerd.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft recent daarom 58 nieuwe maatregelen gelanceerd om de ziekte te bestrijden. Ze richt zich daarbij vooral op Afrikaanse immigranten en mannelijke homoseksuelen. Vooral in die laatste groep vallen de laatste tijd almaar meer slachtoffers.

Activiteiten

Naar aanleiding van Wereldaidsdag vinden in het hele land activiteiten plaats. Zo wordt er op vrijdag een benefietevenement in kunstencentrum Vooruit in Gent georganiseerd ten voordele van Sprinkle, een vzw die een aidsweeshuis exploiteert in Zuid-Afrika. Op zaterdag vindt in Brussel het benefietconcert Sing for Life plaats.

Op zondag zelf is er bovendien de zwemmarathon Swim4Life in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Deelnemers laten zich sponsoren en zwemmen ten voordele van een aantal aidsprojecten. Daarnaast wordt er ook een solidariteitsmars georganiseerd in de straten van Brussel. (YD)

Naar aanleiding van Wereldaidsdag wordt op 1 december opgeroepen tot meer solidariteit met aidspatiënten. Uit cijfers van de Verenigde Naties (VN) blijkt dat het aantal aidsdoden mondiaal daalt. In eigen land was er vorig jaar wel een lichte stijging van het aantal hiv-diagnoses.Tot 2015 is Getting to Zero de boodschap van de Wereldaidsdag. Met die slagzin drukken organisatoren hun wens uit om het aantal besmettingen, gevallen van discriminatie en doden door aids tot nul terug te brengen. Wereldaidsdag streeft ook naar een open communicatie over de ziekte. Op die manier moet het taboe eromheen worden doorbroken.Volgens een VN-rapport is het aantal aidsdoden vorig jaar gedaald tot 1,6 miljoen. In 2005 waren er nog 2,5 miljoen sterfgevallen ten gevolge van de ziekte. Er waren verleden jaar ook een derde minder nieuwe hiv-diagnoses dan in 2001. De toenemende internationale steun, waardoor meer patiënten toegang krijgen tot medicijnen, werpt mondiaal zijn vruchten af.In België stellen artsen nog steeds drie nieuwe hiv-besmettingen per dag vast. In 2012 zijn er volgens het jaarrapport van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid 1.227 nieuwe diagnoses vastgesteld. Dat zijn er iets meer in 2011, toen er 1.177 nieuwe besmettingen werden geregistreerd.Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft recent daarom 58 nieuwe maatregelen gelanceerd om de ziekte te bestrijden. Ze richt zich daarbij vooral op Afrikaanse immigranten en mannelijke homoseksuelen. Vooral in die laatste groep vallen de laatste tijd almaar meer slachtoffers.Naar aanleiding van Wereldaidsdag vinden in het hele land activiteiten plaats. Zo wordt er op vrijdag een benefietevenement in kunstencentrum Vooruit in Gent georganiseerd ten voordele van Sprinkle, een vzw die een aidsweeshuis exploiteert in Zuid-Afrika. Op zaterdag vindt in Brussel het benefietconcert Sing for Life plaats.Op zondag zelf is er bovendien de zwemmarathon Swim4Life in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Deelnemers laten zich sponsoren en zwemmen ten voordele van een aantal aidsprojecten. Daarnaast wordt er ook een solidariteitsmars georganiseerd in de straten van Brussel. (YD)