Naar schatting 10 tot 15 procent van de kinderen is allergisch voor een voedingsproduct. Twintig jaar geleden waren het er nog 5 tot 10 procent. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Bijna tien procent van de kinderen die hulp zoeken bij de afdeling kinderallergologie van het Universitair Ziekenhuis Leuven, is zelfs allergisch voor drie of meer voedingsproducten, aldus een studie.

"Tien jaar geleden was het nog uitzonderlijk dat een kleuter een meervoudige, en dus ernstige, voedselallergie had", aldus Liliane De Swert, kinderallergologe aan het UZ Leuven.

Oorzaak niet duidelijk

Wat de oorzaak is van de oprukkende voedselallergie bij kinderen, is onduidelijk. De Swert: "We weten niet veel, maar wel dat we niet één enkele factor kunnen aanwijzen. Sommige onderzoekers gaan ervan uit dat onze kinderen te proper opgroeien. Maar echt bewezen is de hygiënetheorie niet."

Koemelk en ei

Nog steeds zijn de meeste kinderen met een voedselallergie gevoelig voor ei en koemelk. Maar ook hazelnoten, aardappelen en pinda's verdragen veel kinderen met een allergie niet. (Belga/SD)

Naar schatting 10 tot 15 procent van de kinderen is allergisch voor een voedingsproduct. Twintig jaar geleden waren het er nog 5 tot 10 procent. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.Bijna tien procent van de kinderen die hulp zoeken bij de afdeling kinderallergologie van het Universitair Ziekenhuis Leuven, is zelfs allergisch voor drie of meer voedingsproducten, aldus een studie."Tien jaar geleden was het nog uitzonderlijk dat een kleuter een meervoudige, en dus ernstige, voedselallergie had", aldus Liliane De Swert, kinderallergologe aan het UZ Leuven.Oorzaak niet duidelijkWat de oorzaak is van de oprukkende voedselallergie bij kinderen, is onduidelijk. De Swert: "We weten niet veel, maar wel dat we niet één enkele factor kunnen aanwijzen. Sommige onderzoekers gaan ervan uit dat onze kinderen te proper opgroeien. Maar echt bewezen is de hygiënetheorie niet."Koemelk en eiNog steeds zijn de meeste kinderen met een voedselallergie gevoelig voor ei en koemelk. Maar ook hazelnoten, aardappelen en pinda's verdragen veel kinderen met een allergie niet. (Belga/SD)